Hírek

2017.03.21. 20:35

Elkezdődött az utak javítása, kátyúzása

Megyei körkép - A közútkezelő hivatalosan is lezárta a téli időszakot. A tavaszias időjárás beköszöntével így újra a kátyúzási, javítási munkákra helyezik a hangsúlyt a társaság szakemberei.

Molnár Sándor

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. téli útüzemeltetési időszaka minden év november 10. napjától egészen a következő év március 15. napjáig tart. Idén nem kellett meghosszabbítani a téli készenlétet, így csütörtöktől a 93 mérnökségen elkezdődhetett a tavaszi munkákra való átállás. Az elmúlt négy hónapban a társaság gépei, járművei összesen 190 454 munkaórát teljesítettek, ezen időszak alatt 110 743 tonna sót, 1 228 tonna kalcium-klorid granulátumot, 3,81 millió liter kalcium-klorid oldatot és 6 543 tonna érdesítő anyagot juttattak ki a közel 32 ezer kilométernyi országos közúthálózatra. A téli hónapokban, főleg az elmúlt hetekben a csapadékos időjárás és a fagyási-olvadási ciklusok gyakori váltakozása miatt, a burkolathibák száma megnőtt a közúthálózaton is.

Összeszedik a felmart aszfaltot a veszprémi külső gyűrű Almádi és Füredi út közti szakaszán. Előbb a főúthálózati javításokat végzik el, ezután kerül sor a több számjegyű, alsóbbrendű utak javítására
Fotó: Pesthy Márton

A közútkezelő szakemberek télen is végeztek ideiglenes javításokat hidegaszfalt felhasználásával, hogy a balesetveszélyes burkolathibákat kijavítsák, de a körülmények ilyenkor jóval korlátozottabbak, hiszen télen is száraz és tartósan nulla fok feletti hőmérséklet szükséges a hidegaszfalttal történő lokális burkolatjavításhoz. Tavasztól azonban már újra nyitnak a melegaszfalt keverőtelepek, így tartósabb javítási munkákra van lehetőségük a szakembereknek. A kátyúkról információt a Magyar Közút Nonprofit Zrt. elsősorban a saját útellenőri hálózatán keresztül szerez, több száz útellenőr járja meghatározott terv alapján a közel 32 ezer kilométeres közúthálózatot. Természetesen a lakossági és egyéb bejelentéseket is köszönettel veszik, a jelzéseket igyekeznek beépíteni előzetes ütemterveikbe, a munkákat ütemezetten végzik. Első körben minden esetben a gyorsforgalmi és főutakon, majd a kevésbé forgalmas mellékutakon, végül a bekötőutakon avatkoznak be. A kátyúzási, lokális javítási munkákra a közútkezelő idén nettó 9,95 milliárd forintot költhet el, ez mintegy 146 ezer tonna aszfalt felhasználását teszi lehetővé - derült ki a társaság sajtóközleményéből.

Veszprém megyében a melegaszfaltos kátyúzásra hétfőtől van lehetőség, mivel a keverőtelepek a hét elejétől kezdték meg a működésüket.

- Ezen a héten a nagyobb felületű burkolatjavítások is elkezdődtek. Elsődlegesen a 8213-as számú Várpalota és Szápár közötti összekötő út Csőszpuszta átkelési szakaszán kezdtük meg a munkálatokat az aszfaltbedolgozó géplánccal - adott tájékoztatást Velkei Lilla kommunikációs osztályvezető.

Szólt arról is, hogy a megyében öt útellenőri gépjármű van szolgálatban, de ezen kívül a brigádok szállítására használt tizenkét gépkocsi futásakor is szolgáltatnak információt a munkatársak.

A problémákkal kapcsolatban elmondta, hogy jellemzően az utántömörödő, kisebb teherbírású, alsóbbrendű hálózatokon alakult ki nagyobb szakaszokon, sűrűn jelentkező burkolathiba, kátyú. Az aszfaltbeton utakon, főleg az elöregedett 15 évnél régebbi burkolatokon jelentkezett kátyúsodás. Ilyen burkolathibát szenvedett útszakasz például a 72106-os számú ősi bekötőút három és hat kilométer között, a 8301-es számú Zirc-Bakonybél-Nagygyimóti összekötő út 18 és 24 kilométer közötti szakasza Bakonybél és Huszárokelőpuszta között, valamint a 7317-es számú Devecser-Tapolca összekötő út 13 és 16 kilométer közötti szakasza Nyirád és Zalahaláp között.

Jelenleg a négy Veszprém megyei mérnökségnél - Veszprém, Tapolca, Ajka és Pápa - egységenként két-két brigáddal csak a kátyúzásokat végzik, mely összesen negyven-ötven fő foglalkoztatását jelenti. Ezen felül a nagyfelületi javításnál tíz-tizenkét fő dolgozik a burkolathibák javításán - mondta még el Velkei Lilla kommunikációs osztályvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!