Hírek

2017.04.09. 19:28

Keresztszentelés jeles vendégekkel Veszprémfajszon

A felújítás kezdeményezője a kereszteket 1918-ban állíttató család leszármazottja, Stumpfhauzer József volt, a támogatást a helyi nemzetiségi önkormányzat kérte a munkálatokhoz.

Molnár Sándor

Virágvasárnapi keresztutat tartottak a Kálvárián. A rendezvényen, amelynek vendége volt Soltész Miklós államtitkár és Kontrát Károly országgyűlési képviselő is, felszentelték a felújított kereszteket.

Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár köszöntőjében elmondta, hogy amikor egy keresztutat, vagy annak egy részét felújít a közösség és azt jelként próbálja bemutatni másoknak, akkor nagyon fontos az, hogy mindannyian a magunk területén, a magunk munkájával a magunk közösségével, idősebbek az imádságban – merjék megtenni azt, amire Jézus Krisztus hívta az ott lévő rokonokat, hogy segítsenek Lázárnak újra indulni. Óriási nagy szükség van erre most a világban. Egyrészt, hogy a jelek meglegyenek, a keresztutak is. Az utóbbi két évben 50 keresztet, keresztutat újítottak fel az országban. Szólt arról is, hogy mindenkinek meg van a saját szerepe és a feladata a magyar társadalomban és a kereszténység megőrzésében. Nem szabad mástól elvárni, hogy majd valaki megoldja helyettünk az életünket. Azt kívánta a jelenlévőknek, hogy a keresztútjárás, a nagyhét során és azt követő hetekben, hónapokban, és években is, merjenek jelekké válni. Nemcsak úgy, hogy kimondják magukban, hogy mi keresztények vagyunk, hanem tettekkel is vállalják mindezt a közösség érdekében.

A tavalyi évben a Német Nemzetiségi Önkormányzat 1 millió forint támogatást kapott a Kálvária-dombon található kereszt csoport restaurálására és padok elhelyezésére. A helyiek nevében Fertig József polgármester köszönte meg az adományt Soltész Miklós államtitkárnak, illetve az Emberi Erőforrások Minisztériumának.

A köszöntőket követően a közösség keresztútjárásra indult, amelynek végén Gere Dávid Márk atya megáldotta a felújított kereszteket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!