Hírek

2009.02.04. 03:29

Kertek és kolostorok - 860 millió a Séd völgyének felújítására

<b>Veszprém, Ajka</b> - Több száz embernek adhat munkát Veszprém városa az idén - jelentette ki érdeklődésünkre <em>Debreczenyi János</em> polgármester. 860 millió forintot nyertek ugyanis a Közép-dunántúli Operatív Program keretében a Séd völgyének felújítására a Kiskúti csárdától a Remete hídig.

Mátételki András

A Kolostorok, kertek a veszprémi vár tövében elnevezésű turisztikai fejlesztés teljes költsége 1,1 milliárd forint lesz. Felújítják a Benedek-hegy és a Szerelem-sziget sétányait, restaurálják a Margit-romokat, helyreállítják a dísztavat és a veszprémvölgyi apácakolostort, játszótereket építenek. 

A Kittenberger utcát újra megnyitják a Jókai utca felé. A Pajta-kertben magánberuházásban turistaszálló épül majd. A polgármester hozzátette, idén egy másik nagy beruházás is kínál munkát a városban: a völgyhíd nagy ívét 200 millió forintból felújítják. A rávaló jelentős részét majd pályázaton szeretnék megszerezni.

Ajkán sajátos munkahely- teremtési rendszert dolgozott ki a városvezetés - tudtuk meg Schwartz Béla polgármestertől.

- Minden új munkahelyet 300 ezer forint vissza nem térítendő támogatással segítünk abban az esetben, ha az területszerzést is jelent egyben. Korábban szerettünk volna bevezetni egy másik rendszert, amelyben befektetői és önkormányzati alapot hoztunk volna létre. 

Az összeget pedig visszaosztottuk volna szükség esetén ott, ahol a megrendelések visszaesnek. Ám nem akartak részt venni benne a vállalatok. Márpedig az önkormányzat egymaga nem képezhet alapot 14 ezer munkahelyre - nyilatkozta a polgármester. 

Hozzátette, hogy szakképzési támogatási lehetőséget is biztosítottak volna, de abból sem lett semmi. A jelenlegi, ezzel kapcsolatos terveiket országos támogatásra alapozzák. 

- A munkaügyi hivatallal és a minisztériummal tárgyalunk, az a kérdés, hogy az önkormányzat vállalhat-e bizonyos garanciákat. Támogatást szeretnénk felajánlani minden ajkai vállalatnak, amelyek ötszázezer forinton felül teljesítenek egy évben. 

Az üveggyár esetében, amennyiben a tulajdonos nem akarja tovább működtetni, lehetőséget keresünk konzorciumi működtetésre - közölte Ajka polgármestere.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!