Hírek

2014.01.16. 11:10

Késsel támadtak az idős férfire saját udvarán (frissítve)

Súlyos sérülésekkel, több szúrt sebbel vitték kórházba E. Jánost, akit brutálisan megtámadtak és kiraboltak csütörtökön otthonában. A rendőrség gőzerővel kutatja a tettest vagy tetteseket.

Kovács Erika

– Gyertek azonnal, mert kiszúrták a szememet és megvertek! – ezzel a kétségbeejtő segélykéréssel hívta fel rokonait reggel kilenc óra után a 76 esztendős, egyedül élő férfi, akit röviddel azután ért brutális támadás, hogy átvette nyugdíját a postástól. Az idős embernek még arra is volt ereje, hogy a mentőket és arendőrséget is tárcsázza vonalas telefonján, mert a mobilját is elvették tőle. Rokonai rohantak hozzá, a bácsit egy székre roskadva, súlyosan vérző állapotban találták.

A rendőrség szerint a mostanihoz hasonló brutális rablótámadás az utóbbi időben nem történt Veszprémben. Szakértők védelmi berendezést ajánlanak az idősek otthonaiba, valamint banki számlavezetést.

– Nem értem, hogyan történhetett ez meg fényes nappal Veszprémben, a 21. században!? – ezt mondogatta dühösen, elkeseredetten, végtelen aggodalommal a hangjában a megszúrt idős férfi unokája, aki több rokonnal együtt kétségbeesetten várakozott a helyszíneléskor a háznál, ahol találkoztunk velük.

A rendőrség helyszínel a délelőtti veszprémi rablás helyszínén a dózsavárosi kis utcában (Fotó Penovác Károly)

A terület nem esik messze a belvárostól, de a szomszédos ház lakatlan, a bűntény színhelyétől csak jóval távolabb vannak lakóházak, az utca kihalt, ezért senki nem tudott volna az idős ember segítségére sietni, mert hiába is kiáltozott, valószínűleg senki nem hallotta meg, senki nem sejtette, hogy milyen dráma zajlik a közelben. Hozzátartozói szerint nem sokon múlt, és a bácsi erejének, határozott kiállásának, védekezésének nagyban köszönhető, hogy nem végződött tragédiával a rablótámadás.

Nem volt sem kutyája, sem riasztóberendezése, rokonai hiába kérték az elmúlt években már többször is, hogy költözzön hozzájuk, ő ragaszkodott a házához, a megszokott környezetéhez. Pedig már kétszer betörtek hozzá, egyszer sok évvel ezelőtt, amikor értékes berendezési tárgyakat vittek el. Utóbb néhány éve jártak nála hívatlan vendégek, akik főleg kerti eszközöket vittek magukkal.

Az eddigi betörések alkalmával szerencsére egyszer sem tartózkodott otthon E. János, aki egyébként nagyon szeret itt élni. Napközben a kertben, a ház körül szokott ténykedni, nagyon szorgalmas, mindig talált magának elfoglaltságot. Csütörtök reggel is teendőihez készülődött, amikor hozta havi járandóságát a postás. Rokonai szerint nem biztos, hogy a bejárati ajtón ment be hozzá a rabló a nyugdíj átvétele után, mert az udvarba a kerítésen keresztül is be lehetett jutni, ha valakinek rossz szándéka van, és nagyon be akar oda menni. Elmondásuk szerint amikor megérkeztek, a bácsi magába roskadva egy széken ült, nagyon vérzett a feje, különösen a szeme környéke. Körülötte a házban dulakodás nyomai látszottak, a látvány arra utalt, hogy a bácsi kitartóan, erősen védekezett támadójával szemben, többek között véres kés, vérnyomok, söprű, szétdobált, összetört holmik hevertek mindenütt, olyan kép fogadta őket, akár egy véres krimiben a filmeken.

Az idős ember hozzátartozóinak azt mondta, egy támadója volt, legalábbis ennyit látott, és úgy gondolja, hogy azonnal felismerné az illetőt.

Rácz Jenő, a megyei kórház főigazgató főorvosa a Naplónak azt mondta, intenzív osztályon kezelik a rablótámadás áldozatát súlyos sérülésekkel.

Dr. Mikó Attilától a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivőjétől megtudtuk, a mentők értesítették a rendőrséget a helyszínről. A rendőrséget is megdöbbentette , ami történt a városban, mert az utóbbi időben Veszprémben szerencsére nem volt a mostanihoz fogható, brutális rablótámadás.

E. János bácsi unokája csütörtök este a Napló érdeklődésére arról beszélt, hogy nagyapjának több, szúrt sérülése van, kezelőorvosai altatják. Még az esti órákban tájékoztatják a megszúrt idős férfi rokonait is hozzátartozójuk állapotáról.

Szakértők szerint az egyedül élő embereknek, idős pároknak nagyon ajánlott, ha különösen a nyugdíj napján körültekintőek, és elővigyázatosságból figyelnek környezetükre. Célravezető lehet, ha biztonsági szerkezet van otthonukban a bejárati ajtón, vagy legalább egy házőrző kutya, aki elijesztené az idegen betolakodókat. Jó lenne, ha minél többen bankszámlára kérnék nyugdíjukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!