Hírek

2017.09.04. 19:05

Kezdődhet az Esterházy-kastély felújítása Balatonfüreden

A szívkórház mellett álló egykori Esterházy-kastély, a reformkori városrész legrégebbi műemlék épülete hosszú ideje elhagyatottan áll. A falak tövében vakolatdarabok, az ablakok jó része bedeszkázva. Most 690 millió forintból megkezdődhet a felújítás.

Sági Ági

A projekt egy ingatlancsere révén valósulhat meg.

- Egy kölcsönösen előnyös megállapodást sikerült kötnünk. A műemlék épület korábbi tulajdonosa a Huray- Honvéd utca sarkán álló telket kapta a kastélyért cserébe, ott egészségügyi központ épül - mondta el lapunknak Bóka István polgármester. A tervek szerint a felújított kastély egy új kiállítóhellyel gazdagítja a várost, ahol Balatonfüred történetét és a Balaton-felvidéki kultúrtájat is bemutató kiállítás kap majd helyet.

- Elég rossz állapotban van most ez a szép régi műemlék épület, de menthető - fogalmazott a polgármester.

Az 1782-ben épült Esterházy-kastély műemlék épülete most elhagyatottan áll, rossz állapotban van, de még megmenthető. 690 millió forintból megkezdődhet a felújítása
Fotó: Sági Ági

A világörökségi várományos területekkel, a Magyar Turisztikai Ügynökség koordinációjával és a Balaton Fejlesztési Tanács irányításával már pályázatot is beadtak az épület rehabilitációjára, és a tervek is megszülettek.

A városnak további előnyt jelenthet az ingatlancsere kapcsán, hogy a jelenleg parkolóként használt területre az egészségügyi központhoz mélygarázs is épül, melynek egyik szintjét a város használhatja majd.

A tervek szerint az épület felújítása jövő ősszel indulhat majd el.

Az Esterházy-kastély 1782-ben épült. Több mint 160 évig, 1945-ig bérlők kezelésében ugyan, de az Esterházy család tulajdonában volt. Esterházy Kázmér, a terület tulajdonosának nagybátyja saját költségén építtette rokonának telkén a házat, hogy nyaranta használhassa a savanyúvizet. Az idők folyamán az épület volt vendéglő, szálloda, és több szervezet üdülője is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!