Hírek

2017.08.23. 14:00

Kifogyhatatlannak tűnő vízbázissal rendelkezik Veszprém és környéke

VESZPRÉM Feltehetően a Mézga család szerzőit, Romhányi Józsefet és Nepp Józsefet is a mai víztornyok ihlették meg, amikor megtervezték a főszereplő, 30. században élő köbükunoka, MZ/X, azaz Öcsi lakóhelyét a jövőben. A hidroglóbuszoknak azonban ennél fontosabb fel-adatuk is van, az éltető víz otthonainkba való eljuttatásáért felelnek.

B. Virág Rita

A különös építményekről, a veszprémi vízbázisról Kugler Gyulával, a Bakonykarszt Víz- és Csatornamű Zrt. vezérigazgatójával beszélgettünk.

Veszprém és környéke kivételes helyzetben van, hiszen bőven ellátott természetes karsztvizekben. Négy vízbázis működik a megyeszékhelyen, az Aranyos-völgyben, a Séd-völgyben, Kádártán, valamint Gyulafirátóton, melyeket több karsztkút alkot.

- Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy Veszprém alatt a földtörténeti változások hatására egy kifogyhatatlannak tűnő karsztvizes járatrendszer lapul. Itt, a környéken nincs termálvíz, bár egyes pletykák szerint a Csatár-hegy lábánál akad egy ilyen forrás, azonban most szeretnék mindenkit megnyugtatni, ez a terület a hidegkarsztos térséghez tartozik, Csatáron pedig 12-14 Celsius-fokos forrásvíz található - mondta Kugler Gyula.

A Házgyári úti víztorony már nem működik Fotó: Ugray Adrián

A szakember elmagyarázta, az évmilliók során a föld különböző rétegei elcsúsztak egymáson, a kőzetek összerepedeztek, és az elaprózódott alaphegység triász mészkő és dolomit kőzeteinek járatrendszereiben karsztvíz képződött.

Veszprémben és környékén nem földgáz és kőolaj után kutatva leltek rá a karsztvíz- bázisra, eltérően hazánk nyugati területeitől. Ezek cél-
irányos vízkutatások voltak, vagy a szén- és bauxitbányászattal hozhatók összefüggésbe. A karsztvíz rendkívül értékes, a könnyebb ásványvíz tulajdonságaival rendelkezik, ezért korlátlan mennyiségben fogyasztható. Jó tulajdonságai közül a magas kalcium-, magnézium- és ásványisó-tartalmát kell kiemelnünk.

Kugler Gyula hangsúlyozta, minden tévhittel ellentétben, itt egyáltalán nem kell félni attól, mint más folyó- vizek esetében, hogy hormonok vagy gyógyszermaradványok találhatóak a csapvízben, ugyanis az itt található mélységi víz rendkívül tiszta, a biztonsági fertőtlenítéssel teljes mértékben fogyasztásra alkalmas. Ezért megvédése a jövő számára mindannyiunk közös felelőssége.

Veszprémben a Cholnoky-lakótelep közelében, a Házgyári úton, Kádártán és Szabadságpusztán is találkozhatunk víztoronnyal.

Kugler Gyula elmondta, ezeknek az építményeknek nemcsak a víz tárolása a fel-adatuk, hanem az, hogy megfelelő nyomást biztosítva eljuttassák a vizet a háztartásokba. Átlagosan 50-500 köbméter vizet tudnak befogadni, de azért is lehetnek eltérések, mert különböző formájúak, magasságúak az ország különböző pontjain.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!