Hírek

2012.12.05. 17:43

Kihelyezett frakcióülést tartott Veszprémben az MSZP (videóval)

Veszprém - A Magyar Szocialista Párt agrár- és vidékfejlesztési programját vitatták meg az országgyűlés MSZP frakciójának szerdai veszprémi kihelyezett ülésén.

Balla Emőke

A szocialista frakció minden hónapban kihelyezett frakcióülést tart vidéki helyszíneken, a veszprémi   témája az MSZP   agrár- és vidékfejlesztési programja volt. Ennek lényege, hogyan  lehet versenyképessé tenni a  magyar mezőgazdaságot,  úgy, hogy az olcsó, de jó minőségű élelmiszerekkel lássa el a hazai élelmiszerpiacot, és hogyan lehet bővíteni a foglalkoztatottak számát, közölte  Mesterházy Attila.

Az MSZP elnöke, frakcióvezetője elmondta: a program három területre koncentrál:  kertészet, állattenyésztés, valamint  a  zöld gazdaság, megújuló energiaforrások felhasználása  -  itt  látnak  lehetőséget a foglalkoztatás bővítésre.  Szólt arról,  amint lehetőségük lesz, újra írják a földtörvényt; az a földosztás, amit a fideszes többség elfogadott, számukra elfogadhatatlan. Mesterházy Attila hangsúlyozta:  az MSZP nem elitcserét akar, hanem új politikát, aminek az lehet az eredménye, hogy bővül a foglalkoztatás, beindul a gazdasági növekedés, csökken a szegénység. Azt akarják,  az emberek a hétköznapokban éljék meg, hogy napról napra könnyebb az életük, több biztonság és remény van arra, hogy gyorsabban lehet kilábalni a  válságból.

 

Fotó: Orosz Péter

Gőgös Zoltán, az MSZP Veszprém megyei elnöke, a  Mezőgazdasági bizottság alelnöke a vidéken élő emberek jogaira hívta fel a figyelmet; fontos, hogy a vidéken élőknek is legyen perspektívájuk a kibontakozásra. A következő tíz évben Európában tíz százalékkal  csökken a mezőgazdaságban dolgozók száma, a  vidék számára elfogadható stratégiát kell bemutatni, az MSZP agrár- és vidékfejlesztési programja  alternatívát nyújt.

Beke Károly, az MSZP Győr-Moson-Sopron Megyei alelnöke, az  MSZP Ifjúsági tagozata agrár- és vidékpolitikai munkacsoportjának vezetője  a felsőoktatási keretszámok kapcsán szólt arról, hogy a kormány jövőre a hallgatók 84 százalékával rész- vagy teljes tandíjat fizettetne, több tíz ezer fiatal elől veszi el a lehetőséget. Olyan programon dolgoznak, mondta, ami segíti a fiatal családok helyben maradását, munkavállalási lehetőséget biztosít, kedvezményes hitel programban is gondolkoznak.

 

A kihelyezett frakcióülés után  a képviselőcsoport tagjai lakossági fórumokat tartottak a megyében, a nagyobb városokban és a kis falvakban. A képviselők  a fórumokon  az MSZP programjáról, a gazdasági kilábalásról és a munkahelyteremtésről, a problémákról és a megoldási ötletekről beszéltek .  Mesterházy Attila pártelnök, frakcióvezető délután a vörösiszap-katasztrófa helyszínére, Devecserbe és Kolontárra látogatott, Ajkán a Mal Zrt-ben szakszervezeti vezetőkkel találkozott, Devecserben Gőgös Zoltánnal együtt tartott fórumot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!