Hírek

2017.03.24. 17:15

Éledezik, de 3-4 nap késésben van a természet

Zánka - A természetben most a kiegyenlítődés időszaka zajlik. A som nőnapra, az ibolya József-napra szokott virágozni. Most 3-4 nap késésben van a természet, amit szép lassan behoz.

Sági Ági

A jövő héttől várható a kökény virágzása, ilyenkor fújnak a böjti szelek - tudtuk meg Takács Ferenc kertészmérnöktől, a zánkai Gyógynövényvölgy szakmai vezetőjétől. Szépen virágzik a mandula, az őszibarack is indul. Bár a metszést erre az időpontra szerencsésebb már elvégezni, aki nem végzett, még mindig megteheti, mert a metszés után több lesz a termés. A metszés fél növényvédelem - szokták mondani -, mert a szellőssé tett koronát járja a szél, éri a nap, és ez sok növényvédő szert kivált.

Napról napra színesebb a természet, kizöldülnek vagy kivirágoznak a fák. A reggeli párába burkolódzó hegyoldal és a virágpompába borult mandulafák látványa varázsolja el a paloznakiakat
Fotó: Balogh Ákos

A gyümölcsfáknál sima metszlapot kell vágni közvetlenül a rügy fölött, nem szabad csonkot hagyni. A szőlőnél is megindult a könnyezés, ezt már óvatosan kell metszeni, mert a visszafolyó nedv megfojthatja a rügyet. A gyógynövények közül még lehet gyökereket gyűjteni, például a fekete nadálytő vagy a bojtorján gyökerét is most lehet könnyen megtalálni, hogy a növények hajtani kezdtek.

A jövő heti lehűlésre készülni kell: aki már kitette a leandert vagy muskátlit, az a fagyos éjszakákra fátyolfóliával takarja be a növényeket.

A közvetlen napfénynek rögtön nem szabad kitenni a virágokat, eleinte árnyékos, félárnyékos helyre kerüljenek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!