Hírek

2012.10.26. 13:34

Kiképzés a Bakonyban

Várpalota - A pisztollyal és gépkarabéllyal történő lövészetet, valamint a kézigránát dobást is gyakorolják az MH Bakony Harckiképző Központ katonái a héten zajló, szaktudásuk felfrissítését szolgáló blokk kiképzésen a Bakonyban.

Szabó Péter Dániel

A Közép-Európa legnagyobb egybefüggő gyakorlóterének számító nullponti lőtér mellett a bakonykúti (csörlőház), az újdörögd-tapolcai, a táborfalvai és a tatárszentgyörgyi lő- és gyakorlótér épségéért, biztonságáért és felkészítéséért felelős alakulat állománya alapvetően az itt gyakorlatozó alakulatok kiszolgálását végzi. Évente több alkalommal szükség van azonban arra is, hogy katonáink lövészeti és műszaki kiképzés során frissítsék fel ismereteiket. A héten a harmadik negyedév összevont kiképzése zajlik, amelyen mintegy 120 katona vesz részt - mondta el lapunknak a gyakorlat helyszínéül szolgáló bakonykúti lőtéren Oszlánszki Béla alezredes, az MH BHK Szimulációs és Gyakorló Kiképző Központjának parancsnoka.

A négynapos gyakorlat során a katonák felelevenítették a lőelmélet alapjaival, a gépkarabély, a pisztoly működésével, valamint a kézigránáttal kapcsolatos ismereteiket. Ezután éleslövészetet, valamint kézigránát dobó gyakorlatot hajtottak végre.

Természetesen a fizikai állóképességet is rendre tesztelik az alakulatnál, tette hozzá Oszlánszki Béla alezredes.  A hat, illetve húsz kilométeres, úgynevezett járőr típusú menetgyakorlaton a felszereléssel ellátott alegységeknek különböző akadályokat kell leküzdeniük, s feladatokat kell megoldaniuk harcszerű körülmények között. A katonáknak többek között bizonyítaniuk kell felkészültségüket szennyezett terepszakasz leküzdése, harctéri sérült ellátása, terepen való tájékozódás, valamint IED (rögtönzött, házilag készített robbanó eszköz) támadásra való reagálás területén is. Utóbbi különösen fontos feladat, hiszen a külszolgálati missziós helyzetek tapasztalatait ülteti át a felkészülés időszakában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!