Hírek

2012.07.24. 13:56

Kiképzésen a fiatalok

Veszprém - Kihívásnak, nagy kalandnak tekintik a tartalékos szolgálatot és az egy hónapon át Szentendrén zajló katonai alapkiképzést a szerződésüket a napokban aláíró Veszprém megyei fiatalok.

Szabó Péter Dániel

A nyár elején tűzte ki célul a Magyar Honvédség, hogy a dinamikusan bővülő tartalékos rendszerbe megpróbálja bevonni a 18. életévüket betöltött fiatalokat is. Az ország többi részéhez hasonlóan ezért az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság alárendeltségében működő veszprémi Toborzó és Érdekvédelmi Központban is felvették a kapcsolatot a fő célcsoportnak számító egyetemistákkal. 

- Tisztában vagyunk azzal, hogy a felsőoktatásban tanulóknak évközben elfoglaltságaik vannak, ezért a nyári szünetre időzítettük számukra a tartalékos alapkiképzést. Júniusban megkerestük például a Pannon Egyetem hallgatói önkormányzatát is, akik e-mailben tájékoztatták a lehetőségről az intézmény hallgatóit - mondta el kérdésünkre Soós Gyula őrnagy, a veszprémi központ parancsnoka.



A lehetőségről a Napló hasábjain is beszámoltunk, s az elmúlt másfél hónapban Veszprém megyében sokan érdeklődtek a tartalékos szolgálat iránt. Az alkalmassági vizsgálatot követően azonban csak hárman jutottak el a szerződéskötésig, amelyre a napokban került sor a veszprémi toborzó központban. Az első fecskéknek számító fiatalok szerződése kapcsán ugyan nem beszélhetünk hosszú folyamatról, hiszen alig néhány hete találkoztunk velük először, emelte ki a parancsnok, ám tiszteletet érdemelnek döntésükért, miszerint a nyári pihenőjüket a strand helyett a Magyar Honvédség kötelékében tölti el. A Veszprém megyei ifjak kedden Szentendrén csatlakoztak az ország különböző részeiből érkező társaikhoz, s közel egy hónapon át ott vesznek részt egy elméleti és fizikai felkészítést egyaránt magában foglaló katonai alapkiképzésen, ami a tervek szerint augusztus 16-án ünnepélyes eskütétellel zárul.

Természetesen megkérdeztük döntésük okairól a szerződést kötő fiatalokat is. A taliándörögdi Stumpf Rebekát gyermekkora óta vonzotta a katonai egyenruha, s kíváncsi arra, mennyire bírja majd a kiképzést. A Papkeszin élő Csete Miklós kihívásként tekint a szentendrei „kalandra”, s kiemelte, azért is döntött a tartalékos szolgálat mellett, mert szívesen segítene a katonáknak a katasztrófa sújtotta helyeken. Az ajkai Bóta Boglárka esetében szintén gyermekkorból ered a vonzódás, annál is inkább, mivel édesapja is katonaként szolgált. Épp ezért a család is maximálisan támogatta döntésében a 21 éves hölgyet.








Soós Gyula őrnagytól megtudtuk, jól halad a tartalékos rendszer feltöltése, az elmúlt hónapokban mintegy 150 fővel kötöttek szerződést a megyében, ami országos szinten is kiemelkedőnek számít, hiszen a szerződéskötések száma nemrég lépte át az ezret. A királynék városában jelentkező tartalékosok elhelyezésével sincs probléma, a megyében működő alakulatok örömmel foglalkoztatják a tapasztalt kollégákat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!