Hírek

2010.02.01. 17:21

Kiosztották a Grammy-díjakat - Taylor Swift a legfiatalabb előadóként nyert

Los Angeles - Taylor Swift country- és popzenész a Grammy-történet legfiatalabb sztárjaként vehette át a vasárnapi Los Angeles-i díjkiosztó ceremónián az év albumáért járó Grammy-díjat.

MTI

Swift, aki csak decemberben töltötte be a huszadik évét, végül összesen négy díjjal távozott az ünnepségről. Nála csak Beyonce lehetett boldogabb, az R'n'B-énekes ugyanis hat díjat gyűjtött be, ami szintén egyfajta rekord: egyetlen estén még sohasem nyert ennyi díjat női előadó.

"Remélem mind tudják, mennyit jelent ez nekem, hogy ezt visszaviszem Nashville-be" - lelkendezett Swift, akinek Fearless című második lemeze tavaly a legnagyobb példányban eladott album volt az Egyesült Államokban.

Az énekesnő Alanis Morissette 1996-os rekordját döntötte meg, aki 21 esztendősen kapott Grammyt Jagged Little Pill című lemezéért. Swift az év legjobb lemezéért járó díjon kívül a legjobb countryalbum trófeáját szintén megkapta, és White Horse című számával is nyert két Grammyt.

A 28 éves Beyonce azonban Single Ladies (Put a Ring on It) című dalával elorozta előle az év legjobb számának járó díjat.

A Kings of Leon Use Somebody című lemezével aratott. A családi kvartett hangulata tetőfokára hágott, mikor harmadszorra szólították őket a színpadra. "Nem akarok hazudni, egy kicsit mind becsíptünk. De jókedvű részegek vagyunk" - árulta el Caleb Followill, az együttes frontembere.

Lady Gaga két Grammyt kapott, de egyiket sem a fő kategóriák egyikében.

A The Black Eyed Peas és Jay-Z három-három díjjal gazdagította gyűjteményét. Jay-Z a legjobb szóló rapnóta mellett a Rihannával és Kanye Westtel felvett Run This Town-nal nyert. Rihanna, aki tavaly azért nem jelenhetett meg a Grammy-esten, mert élettársa, Chris Brown csúnyán megverte, ezúttal Jay-Z-vel együtt vette át a díjat.

A ceremónia résztvevőinek zöme vörös keresztet viselt, hogy jelezze Haitival való szolidaritását. Mary J. Blige és Andrea Bocelli a Bridge Over Troubled Water című szám felújításával bíztatták adakozásra a megjelenteket. A dal éppen negyven éve aratott elsöprő győzelmet a Grammyn.

A díjátadó műsor a posztumusz életműdíjjal elismert Michael Jackson emlékének egy 3D-s videóklip levetítésével adózott. A nyáron elhunyt popsztár Earth Song című száma csendült fel.

"Összes dalának üzenete egyszerű volt, a szeretet. Tovább fogjuk adni ezt az üzenetet, hogy segítsünk a világon" - jelentette ki Prince, Jackson fia.

A ceremónián Leonard Cohen kanadai költő és énekes, Loretta Lynn countrysztár és Andre Previn zongorista, karmester és zeneszerző is életműdíjat kapott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!