Hírek

2016.01.18. 20:41

Kísértetjárta Fekete kastély - Gyilkosságról, öngyilkosságról mesélhetnének az öreg falak

Balatonederics - A település, egyben a megye határán álló romos kastélyra ma is illik a fekete jelző, pedig már rég nem látszik, hogy ilyenre festették egykor ablakait, ajtajait. Vagy a tetejét? Ki tudja, mondják ezt is, azt is. Tény, hogy a fekete szín elnyeli a fényt.

Tóth B. Zsuzsa

Bár a 71-es útról ez nem látszik, a mainál szebb, de a nevéhez méltóan gyászosabb napokat is látott rezidencia lassan az enyészeté lesz. Bár kitartóan őrzi még az eklektika díszítőelemeit. Hiába kelt el tavaly, az új gazda eddig még csak zárhatóvá sem tette az egykor gyönyörű ingatlan elburjánzott kertjét. Nemcsak a parkba, hanem az épületbe is besétálhat bárki, már ha van mersze, és nem fél a szellemektől az omladozó falak között.

A balatonedericsi kastélyban ma már csak kísértetek laknak. Gyilkosságról, öngyilkosságról mesélhetnének az omladozó falak   (Fotó: Tóth B. Zsuzsa)

A bejárati ajtó helyén hatalmas lyuk tátong, mintha valami óriás tokostul tépte volna ki a házból. Az ablaküvegek kitörve, a falakat erőszakos borostyánindák repesztik. Bent a lábunk alatt még sejlik a gyönyörű mozaik, de a mennyezetről csöpög a víz, potyog a vakolat, alatta feketéllik a nád. Ha ezt az építtető, a Nedeczky család látná, elbujdosna szégyenében. Pedig nekik is lett volna mit a szőnyeg alá söpörniük, a kastély kálváriája nem most kezdődött. Ha tudnának mesélni az öreg falak, szerelemféltésről, gyilkosságról, öngyilkosságról szólna a hátborzongató történet.

A kastélyt Nedeczky Jenő vette meg bátyjától, Nedeczky Istvántól, aki éppen megszorult akkor anyagilag. Jenő és István Deák Ferenc rokonaiként az államférfi szimpátiáját élvezték családjaikkal együtt. Az unokaöcs, István így megúszta a halálos ítéletet, a kiegyezéskor szabadult. Azonban 1914 tavaszán már nem bírta az élet súlyát, 74. születésnapján öngyilkos lett. Halála előtt két évvel pedig a kastély szakácsnőjét ölte ott meg a helyi gulyás féltékenységből.

Az idő múltával aztán a kastély többször gazdát cserélt, mígnem 1928-ban Vág Jenő pesti ügyvéd költözött le a Fekete kastélyba feleségével. Azonban amikor az ügyvéd rajtakapta az asszonyt egy kútfúróval, öngyilkos lett. Az özvegy azonban nem tartott ki a kútfúró mellett, így az is végzett magával, amikor rájött, hogy a kastély úrnője már nem őt szereti. Az asszony legújabb szerelme azonban inkább lelépett, de csak miután a vagyon jelentős részét elherdálta. Kaály Nagy Adorjánt akkor már kereste a rendőrség, többszörös bigámia is száradt a lelkén.

A fekete özvegy eladta a kastélyt egy nyugalmazott miniszteri főtanácsosnak, aki a II. világháború idején lakott ott. Látszólag a németeknek dolgozott, valójában viszont a szovjetek és angolok hírszerzője volt. Ez valószínűleg kiderült, ugyanis a front átvonulása előtti napokban, 1945 februárjában öngyilkos lett. Ezzel ért véget a különös halálesetek sora, amelyeket a kastély azonban túlélt. Üzemelt még üdülőként, szállást adott szüretelő középiskolásoknak, de már régóta üresen áll. Az idő ellene van. Ha új, Németországban élő gazdája nem menti meg rövidesen, maga a Fekete kastély is elpusztul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!