Hírek

2017.08.24. 18:55

Kisvonatos kiránduláson vehettek részt a Pápa környékén élő rászoruló gyerekek

NÉMETBÁNYA - Itt élünk egy csodaszép környezetben, amit alig ismerünk, ezért egy különleges programmal kívántuk megajándékozni a gyermekeket - mondta Svasticsné Hegedüs Henriett intézmény-vezető.

Penk Tímea

A Pápakörnyéki Önkormányzatok Feladatellátó Intézménye kisvonatos kirándulást szervezett a Bakonyba. Németh Rita pedagógus, geotúra-vezető kalauzolta a csoportot Németbányától a Bitva-patak vonalát követve, Szállás tetőn, a Hallgató-hegy lábán át Iharkút felé. Svasticsné Hegedüs Henriett lapunknak elmondta, a szociális alapellátást biztosító intézmény családsegítő és gyermekjóléti feladatai között fontosnak tartja, hogy a nyári szünetben is programokat szervezzen a rászoruló gyermekeknek.

- Alsó tagozatos diákok érkeztek a bakonyi kirándulásra, amely nemcsak a gyermekeknek nyújtott különleges élményt, hanem az őket felügyelő dolgozói kollektíva számára is közösségformáló erővel bírt - mondta az intézmény vezetője.

Pápa környéki településeken élő gyermekek bakonyi kiránduláson vehettek részt családsegítőkkel és gyermekjóléti szakemberekkel. Balra Mayer Nándor erdész és Németh Rita túravezető - Fotó: Penk Tímea

Németh Rita geotúra-vezetőként igyekszik közelebb vinni a természetet mind az ifjúsághoz, mind a felnőttekhez. - A természet iránti vonzalmam még gyermekkoromban alakult ki. Pápán születtem, és egy gyerekkori barátnőm édesanyja szerettette meg velem a túrázást. Később egy nagyszerű gimnáziumi tanárom nevelt tudatosságra és vezetett arra az útra, hogy az életemet a természetben éljem. Szeretném, ha ez az érzés minél több embert "megfertőzne" - mondta Német Rita, aki a farkasgyepűi Mayer Nándorral tíz éve szervez kisvonatos kirándulásokat. Úgy tapasztalták, hogy csökken az emberek állóképessége, de a kisvonat jó eszköz lehet arra, hogy több célponthoz eljuttassák a kirándulókat, és közben a túrázást is népszerűsítsék.

- A kirándulást a közönség és a természet igénye alakítja. A program kiválaszt egy olyan közösséget, amely a természetbe vágyik. Ha kialakult a minimális érdeklődés, akkor egy kis felelősségérzettel elindulhat a tudatosság folyamata is - hangsúlyozta a túravezető. Hozzátette, erdei iskolai programokat, rendhagyó természetismereti órákat és környezetvédelmi tábort is szerveztek, de különleges élményt nyújt az is, ha a gyerekek a téli erdőben találkozhatnak a Mikulással.

A Pápa környéki gyermekeket Szanyi Sándor "mozdonyvezető" utaztatta, Mayer Nándor a vadászat rejtelmeiből adott ízelítőt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!