Hírek

2017.08.01. 19:50

Akár negyven fok is lehet - Csak hétvégéig kell kibírnunk a kánikulát, akkor enyhül

VESZPRÉM - A meteorológiai előrejelzések szerint hétvégére fokozódik a kánikula, a hőmérséklet megközelítheti a negyven fokot. A hőséget jövő hét elején meleg nyári idő válthatja fel.

Marton Attila

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előjelzései alapján Szentes Tamás országos tiszti főorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkár kedden 0 órától pénteken éjfélig a legmagasabb, harmadfokú hőségriasztást rendelte el az országban, közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

A hőséget a jelenlegi modellek szerint egy hidegfront mérsékelheti néhány fokkal jövő hét elején, azonban ez-után is harminc fok körüli maximumok várhatók, mondta kérdésünkre Török László, az OMSZ munkatársa. Hozzátette, a héten napról napra melegszik az időjárás, hétvégén a déli és keleti országrészekben akár negyven fokig is emelkedhet a hőmérő higanyszála, Veszprémben 36 fok körüli maximumokra kell számítani.

Hozzátette, felfrissülést az éjszakák sem hoznak majd, ugyanis hétvégén 20-26 fokig hűl csak a hőmérséklet hajnalban. A forróságon átmenetileg zápor, zivatar enyhíthet hétvégén. A száraz, meleg időjárást egy nagy kiterjedésű anticiklon okozza Közép- és Dél-Európában, tette hozzá a meteorológus. A szakember felhívta a figyelmet, hogy a következő napokban nagyon erős lesz az UV-B-sugárzás, a napon akár 10-15 perc alatt leéghetünk. A meteorológus azt tanácsolja, a déli órákban tartózkodjunk klimatizált helyen. Használjunk naptejet, viseljünk világos, jól szellőző, bő ruházatot és kalapot, hordjunk napszemüveget.

A tartós hőség az egészséges szervezetet is megviseli, a szív- és keringési betegségben szenvedőkön túl ilyenkor bárkinél előfordulhatnak egészségügyi panaszok. A nagy melegben kiemelten fontos a fokozott folyadékbevitel, a magas koffein- és cukortar-talmú, valamint alkoholos italok fogyasztását kerülni kell - hívta fel a figyelmet a minisztérium. Hozzátették, a hőség idején vízparton tartózkodók a déli órákban kerüljék a napozást. A hőségriasztás ideje alatt három fővárosi pályaudvaron és tizenhat vidéki, köztük a tapolcai és a veszprémi pályaudvaron biztosít ingyen ásványvizet utasainak 10 és 17 óra között a MÁV-Start, közölte a vasúttársaság. A vállalat azt javasolja, mindenki elegendő mennyiségű ivóvízzel vagy folyadékkal kezdje meg utazását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!