Hírek

2017.01.14. 22:21

Klasszikus értékekre építette életét - Az emlékhangversenyen átadták az idei Brusznyai-díjakat

Veszprém – Brusznyai Árpádot meg kellett ölni, nemcsak a személyt, hanem a gondolatot is, mondta Kásler Miklós tanszékvezető egyetemi tanár a Pannon Egyetem aulájában tartott Brusznyai emlékhangversenyen.

Balla Emőke

Az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója beszédében sorra vette azokat az alapokat, amire Brusznyai Árpád az életét építette. Az Isten, haza, család egységében élte életét. Hívő ember volt, akárcsak ősei, testvére lelkipásztor lett, a keresztény értékrend szerint élt. A hazához való viszonyát tanulmányai határozták meg. A klasszikusokat, a görög irodalmat tanulmányozta, melyben megtanulta, hogy az ember legnagyobb ellenfele önmaga, az embernek önmagán is uralkodni kell. Gondolkodását a latin kultúra is meghatározta. Kásler Miklós beszélt arról, hogy ismerjük Brusznyai Árpád történetét, tevékenységét. Tudjuk, hogy meg kellett ölni, nemcsak a személyt, hanem a gondolatot is, noha az soha nem hal meg. Imre Frigyesné, a Brusznyai Alapítvány kuratóriumának elnöke  emlékeztetett arra, hogy az 1956-os forradalom és szabadságharc hatvanadik évfordulóján gazdag és igényes programsorozatot szerveztek Veszprémben. Megköszönte mindazoknak, akik hittel és akarattal ápolják a mártír tanár emlékét.

A Brusznyai Alapítvány huszonnyolcadik alkalommal szervezte meg az emlékhangversenyt, az 1956-os forradalom és szabadságharc veszprémi mártírjára, Brusznyai Árpádra emlékezve, akit ötvenkilenc éve, 1958. január 9-én végeztek ki.

 

A Brusznyai-díjat idén Imreh Enikő, a Vetési Albert Gimnázium tanára és Bognár Judit, a Lovassy László Gimnázium végzős tanulója vehette át. Imreh Enikő Marosvásárhelyen született, családjával 1990-ben telepedett át Magyarországra, a Vetési Albert Gimnáziumban dolgozik férjével együtt. Az első tíz évben angol nyelvet tanított, érettségiztetett, nyelvvizsgákra készített fel diákokat. Szakmai életútjában fordulópontot jelentett a francia két tanítási nyelvű tagozat indulása. A kezdetektől a francia nyelv és civilizáció tanára. Versenyekre felkészítő munkája alapján az ország legsikeresebb franciatanárainak egyike. Munkaközösség vezetőként szakmai és közösségépítő feladata az anyanyelvi lektorok mentorálása,  diákcsere kapcsolatok koordinálása,  nemzetközi pályázatok gondozása. Hangsúlyt fektet a fiatalok lelki, érzelmi intelligenciájának fejlesztésére. Bognár Judit a Lovassy László Gimnázium 12.A osztályos, matematika tagozatos, végzős tanulója. Tanulmányait az elmúlt négy tanévben a legmagasabb szinten teljesítette, minden tanévben kitűnő bizonyítványt szerzett. Angol nyelvből felsőfokú nyelvvizsgája van. Sokoldalú az érdeklődése és tehetsége, több tantárgyból sikeresen szerepelt rangos versenyeken. Lehetőséget kapott a szakirányú tehetségfejlesztést célzó Magyar Templeton Programban, a „Tehetségek Magyarországa" program ösztöndíjasa. Az iskolai és az osztályközösségben is meghatározó személyiség.

A Brusznyai-díjakat Balogh Elemér író, a Brusznyai Alapítvány kuratóriumának tagja adta át. A Brusznyai család idén betegség miatt nem tudott jelen lenni az eseményen, első alkalommal a megemlékezések történetében.

A hagyományoknak megfelelően a hangversenyen a Dohnányi Ernő Zeneművészeti Szakközépiskola tanulóival kibővített Mendelssohn Kamarazenekar és a veszprémi iskolai énekkarokból, valamint felnőtt kórusok tagjaiból alakult Veszprémi Középiskolai Oratóriumkórus szólaltatta meg Beethoven Egmont-nyitányát, valamint az idei koncert fő művét, Handel The King Shall Rejoice – Koronázási himnuszát, Kováts Péter hegedűművész vezényletével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!