Hírek

2016.10.03. 12:26

Kollektív tragédiák

Devecser, Kolontár - Az ország legnagyobb vegyi katasztrófája személyes és csoportos tragédiákat okozott. Vajon hol foglal majd helyet ez az esemény a történelemben? – feszegette a kérdést Pék Győző, a Debreceni Egyetem Pszichológiai Intézetének a tanszékvezetője.

Penk Tímea

Az ajkai születésű egyetemi docens a kollektív tragédiák feldolgozásának a kutatási eredményeiről számolt be. A Titanic, az ikertornyok és a vörösiszap-katasztrófa esetein keresztül mutatta be a lelki folyamatokat. Pék Győző hangsúlyozva, hogy a média jelentősen befolyásolja az adott tragédiához fűződő gondolatainkat és érzelmeinket. A sajtó segíthet abban, hogy a megküzdés közösségi szinten is végbemenjen. Megfigyelhető, hogy közvetlenül az események után intenzív a kommunikáció, majd ez körülbelül egy hónap után gátlás alá kerül. Két-három hónap alatt annyira telítődnek az emberek, hogy már nem akarnak beszélni a tragédiáról. A tiltakozás után helyreáll az élet mindennapi rendje, elindul egy közösségi feldolgozás.

Az ikertornyok megsemmisülését okozó terrortámadás után blogokban használt kifejezéseken keresztül is vizsgálták a lelki folyamatokat, azaz pszicholingvisztikai kutatást végeztek. Az én, vagyis az egyes szám első személyű megfogalmazás énközpontú gondolkodásra utal, ami gyermekekre, depressziósokra, alacsony önértékelésű egyénekre jellemző. A mi, vagyis a többes szám első személyű kifejezések használata idővel egyre gyakoribbá vált, amikor a közösség kezdte feldolgozni a tragédiát.

Fotó: Penk Tímea

A vörösiszap-katasztrófa közösségi feldolgozásáról 613 egyetemi hallgatót vizsgáltak soproni, debreceni, nyíregyházi és budapesti intézményben. Megfigyelték, hogy a földrajzi közelség nagyobb érdeklődést mutatott az esemény iránt.

– A kollektív emlékezet rekonstruktív. A tragédiákat felidéző emlékeinket mindig újra kell értelmezni: a jelenben teremtjük újra, de a jövővel is kapcsoltban áll – mondta a docens. Arra is felhívta a figyelmet, hogy nagyjából 25 évnek kell eltelnie ahhoz, hogy társadalmi konszenzuson alapuló emlékművet állítsanak a tragédiák áldozatainak a tiszteletére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!