Hírek

2017.06.27. 15:00

Költséges lenne a magas panelépületek megbontása

VESZPRÉM - Közel kétszázan laknak egy tízemeletes épületben és az egyhangú döntés meghozatala nehéz kérdés egy ekkora közösség esetében.

Molnár Sándor

Egységes döntés nincs, általában többségi vagy kétharmados. Márpedig egy ilyen fontos kérdésben, mint a visszabontás, erre feltétlenül szükség lenne.

Az elmúlt időszakban többször lehetett hallani arról, hogy a kormány gondolkodik egy panelvisszabontási program elindításán. Szóba került, hogy Hódmezővásárhelyen egy hatvanlakásos panel esetében, tesztjelleggel próbálnák ki a felső szintek visszabontását és az épület élhetőbbé tételét.

Kíváncsiak voltunk, hogyan vélekednek erről a tervről a megyeszékhelyen.

A ház egyik oldalát lebontanák pár szintig, de a többit meghagynák, így egy tagolt, lépcsőzetes és szabad teraszfelülettel rendelkező tetőszintet kapnának   Fotó : vásárhely24.com

Nem tartja átgondolt megoldásnak a tízemeletes panelek felső szintjeinek visszabontását Zalavári István, a Veszprém Megyei Mérnöki Kamara elnöke.

Elmondása szerint viszonylag egyszerű feladat az épületet visszabontása. A munka fordított sorrendben történik, mint ahogy építik. A kapcsolatokat kibontva, szétválasztva daruval leszedhetők az elemek. A bontás előtt az utolsó megmaradó szintet kell kiüríteni és a födémet dúcolással biztosítani, a többi szinthez nem kell nyúlni, csak a lépcsőházat kell még biztosítani.

A bontás mindenképpen balesetveszélyes üzem, ezért védőtetőkkel és biztosító állványokkal meg kell akadályozni, hogy az esetleg leeső kisebb törmelékdarabok sérülést okozhassanak. A bejáratokat és a gyalogosforgalmat is hasonlóképpen védeni kell, mint dryvitolás vagy nyílászárócsere esetén.

- A problémát nem műszaki oldalról látom. A gond az, hogy ezeket a házakat a rendszerváltás után eladták. Magántulajdonban vannak társasházi lakóközösségek birtokában. Meg kellett volna tartani bérlakásként állami vagy önkormányzati tulajdonban. Akkor ez egy olyan vagyon, aminek az értéknövekedéséért érdemes valamit tenni és ki lehet üríteni a lakásokat. Most viszont meg kell vásárolni a lebontandó szinteket, a mai árakon nem kis pénzért, mert a panellakások ára is az égbe szökött.

Gondot jelent, hogy nincsenek olyan bérlakások, ahova ki lehet költöztetni a kiürítendő szintek lakóit. Nem lehet tudni, hova mennének azok, akiktől megvásárolják a lakást. Egy pontház esetében körülbelül 40 lakásra lenne szükség hirtelen. Honnan teremtik ezt elő? Épülnek ugyan társasházak, de azoknak az ára jóval magasabb, mint a panellakásoké - vélekedik Zalavári István.

Szerinte átgondolatlan a terv. Nincsenek az előfeltételek és a konzekvenciák végiggondolva se műszakilag, se pénzügyileg, se a lakásszámok tekintetében. A németeknél azért tudták ezt megcsinálni, mert Kelet-Németországból az emberek az olcsó panelekből áthurcolkodtak nyugatra a magasabb életszínvonal reményében. Egy csomó épület ott maradt üresen, nem beszélve arról, hogy azok megmaradtak állami vagy önkormányzati tulajdonban.

Ott ki tudták üríteni a házakat és könnyen vissza lehetett azokat bontani. Ők úgy kalkuláltak, hogy egy kiürült épületet könnyebben tudnak értékesíteni, ha generálisan nyúlnak hozzá. Visszabontják, felújítják, esztétikusabbá teszik, erkélyeket építenek hozzá. Nagyon szép példák, amiket folyóiratokban olvas az ember, de ezeknek a sok üresen álló panellakás volt az alapjuk, ahonnan a lakók elmenekültek.

Hozzáteszi még, hogy a paneleket eredetileg ötven évre tervezték, de azt mindenki tudta már a 70-es években, hogy a panel, mint szerkezet, ennyi idő alatt nem fog tönkremenni. Élettartama nehezen becsülhető. A lakóházak kiegészítő szakipari szerkezetei, ellátó rendszerei, hálózatai szorulnak általában teljes felújításra, mert élettartamuk maximum 25 év.

A 2. sz. Lakásfenntartó Szövetkezet kezelésében hét darab tízemeletes ház van, közöttük akad olyan is, amelynek néhány lépcsőháza csak nyolc-, és van egy épület, ami földszint plusz kilencemeletes. További három épületük is nyolcemeletes. A tízemeletesek lépcsőházaiban ez 42 lakást jelent. Az érintett házak 30-35 évesek, és a folyamatos felújítások és karbantartások eredményeként jó állapotban vannak.

Krassován György nem gondolja, hogy lenne olyan belső döntés, hogy amit eddig megvalósítottak, azt dobják el
Fotó: Molnár Sándor

A panelprogram során több épületnél végeztek már fűtéskorszerűsítést, nyílászárócserét és homlokzati hőszigetelést. A tetőbeázások mértékétől függően részleges vagy teljes tetőszigetelés is történt és saját forrásból már liftcseréket is megvalósítottak. Krassován György, a szövetkezet elnöke elmondta, hogy 2002 óta folyamatosan vesznek részt pályázatokon. Éppen ezért nem gondolja, hogy lenne olyan belső döntés, hogy amit eddig megvalósítottak, azt most dobják el.

Műszakilag megvalósíthatónak tartja a bontás ötletét Krassován György is, de ellenzi az ötletet. A lakókkal történt beszélgetések alapján úgy véli, nem akarnak az ingatlanjuktól megválni. Megszerették, felújították, élhetőbbé tették már a lakásokat.

Megtudom azt is, hogy a meleg miatt nem panaszkodnak a lakók. Már egységesen azt is megterveztették, hogy hol lehet klímát elhelyezni, és mindenki megvalósíthatja ezt saját maga. Inkább együttélési és nem műszaki problémák akadnak.

Radnai Róbert egy legfelső lakásban lakik a 8. emeleten. Hallott és olvasott is a tervezett visszabontás ötletéről és határozott véleménye van róla: nem tartja jó ötletnek - mondja a 61 éves férfi, aki költözéskor mindig a legfelső szintet választotta. Többen furcsán néztek rá emiatt, viszont nem engedik rá a vizet a mosógépből és nem dübörög fölötte család.

A beázást, ha van, előbb-utóbb úgyis megszüntetik - sorolja a tapasztalatait. Kicsit később elmondja még, hogy most szigetelték felette a tetőt, és hogy neki semmi baja nincs a panellal.

- Ha valamit megcsináltunk, valamit már elértünk, talán nem kéne visszabontani. Erre ilyen pénzeket elkölteni? És ezek az emberek hova mennek? - teszi fel a kérdéseit. Elmondja még, hogy a lakása tízmillió forintot érhet. Ebből a pénzből nem tudna 55 négyzetméteres téglalakást venni. Ennyi idősen ugorjon bele valamibe és vegyen fel rá kölcsönt?

A Gábor Áron utcával kapcsolatban megemlíti, hogy 30 év alatt ott egy gyönyörű park épült. Ha jönnének majd a nagy autók, a daruk, a nyerges vontatók, azt a parkot széttúrnák. Amink van, azt miért kell nekünk szétrombolni?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!