Hírek

2014.12.30. 13:05

Ha Elton John Veszprémbe jönne kellene egy helikopter-leszállópályára a színház tetejére

Sokszínű, gazdag volt az idei esztendő, ezt bizonyítják Veszprém megye közéleti, gazdasági, kulturális és egyházi életének szereplői, akik már a következő évet tervezik.

Munkatársainktól

A szilveszteri hólabdát Mészáros Zoltán, az Év vállalkozója indította útjára.

Mészáros Zoltántól, az Év vállalkozójától szerkesztőségünk azt kérdezte: kinek főzne szívesen?

Mészáros Zoltán

- Kováts Péternek főznék. Szeret jókat enni, a gasztronómiában is figyel a minőségre. Péter gasztronómiai ízlése eklektikus: szereti a jól elkészített magyaros ételeket, de az egzotikus nemzetközi fogásokat is. Gasztronómiai ízlése ugyanolyan nyitott, mint zenei ízlése. Jó séf vagyok, nyáron magam is beálltam főzni, ki tudnám elégíteni gasztronómiai igényét. Törzsvendég az étteremben, otthon is volt már vendégem.

Mészáros Zoltán Kováts Péter hegedűművésztől, a Mendelssohn Kamarazenekar művészeti vezetőjétől arra volt kíváncsi, hogyan szól az új hegedűje és hol tart az Auer hegedűfesztivál, hegedűverseny szervezésével.

Kováts Péter

- Egy új hangszer új távlatokat nyit a zenész számára. Felfedezéssel kezdődik az együttműködés , olyan ez, mint amikor ismeretlen tájakon bolyongunk, és nem győzünk betelni a látnivalókkal. Határtalan öröm, amikor a hangszer válaszol arra, amit kérünk tőle, sőt, még hozzá is teszi a magáét. A legnagyobb magyar hegedűkészítő, Nemessányi Sámuel 1867-ben készült hegedűje melyet a Kinizsi Bank bocsátott a rendelkezésemre ezt mind tudja, így sokaknak lesz része abban, hogy a Mendelssohn Kamarazenekar koncertjein hallhassa is csodálatos hangját. Ez a hegedű azért is a legjobb pillanatban érkezett a zenekarhoz, mert most kezdjük szervezni az Auer Nemzetközi Hegedűfesztivált. 2015 augusztusában hegedűsök szállják meg városunkat. Szólisták, kamaraegyüttesek, de népi hegedűsök és dzsesszhegedűsök játékát is hallhatja majd a veszprémi és az idelátogató közönség.

Kováts Péter Korzenszky Richárd bencés szerzetest, a tihanyi apátság perjelét kérdezte: segíti-e a téli Balaton az elmélkedésben, vagy inkább a tavaszt, az újjászületést várja?

Korzenszky Richárd

- A Balaton mindig segít, hogy ne csak a felszínt lássam, hanem arra gondoljak, ami és Aki mögötte van. Tavasz, nyár, ősz és tél: egymást váltják az évszakok. Télen várjuk a tavaszt, ősszel megérezzük, hogy minden mulandó. Számomra a Balaton látványa azt jelenti, hogy része vagyok ennek a teremtett világnak. A víztükör minden rezdülése csoda: hol a felhők tükröződnek, hol a hold ezüsthídja, hol a vöröslő napkorong bűvöl el, legyen akár tél, akár tavasz. Rácsodálkozni arra, ami látszólag mindig változó, de aminek a hátterében ott van valami megfoghatatlan titok, ott van az Élet. Rádöbbenhetek, ha nem hagyom, hogy elsodorjanak az események és a külső ingerek, hogy ennek a teremtett világnak vagyok magam is a része és felelőse. Természetes, hogy az ember télen a tavaszt várja, ahogyan éjszaka mindig a hajnalt. A természet csodája mindig segít, hogy teljesebb legyen az életem.

Korzenszky Richárd Pósfai Mihály akadémikustól, a Veab elnökétől kérdezte: mit jelent a zene egy természettudós életében?

Pósfai Mihály

- A természetben és a jó zenében is rend és harmónia uralkodik. Minél többet megismer a kutató a természetből, annál jobban látja az összefüggéseket benne, annál inkább felismeri és értékeli a körülötte lévő világ szépségét. Az amatőr zenész számára olykor-olykor megnyílnak a zene mélységei és olyankor ugyanazt az univerzális szépséget látja benne, mint a természetben.

Pósfai Mihály Cserép Lászlónak, a balatonfüredi polgármesteri hivatal kulturális osztályvezetőjének tréfás kérdést fogalmazott meg: Mit csinálunk 2015-ben Balatonfüreden? Már megint csak unatkozunk ?

Cserép László

- 2015-ben várhatóan ismét nehéz lesz unatkozni Füreden. A már megszokott kulturális és sport rendezvények: Vitorlabontó, tavaszi fesztivál, kiállítások a Vaszary Villában (Picasso, Capa), Jókai napok, Könyv- és Borfesztivál, Hal és Bor Napok, Kékszalag, Annafest és Annabál, Borhetek sem lesznek unalmasak, de lesznek valódi újdonságok is. A sikeres junior úszó VB után Világ Kupát rendezünk, komolyzenei hangverseny bérlet (tavasz, őszi) indítását tervezzük, novemberben gasztronómiai napokkal jelentkezünk. Közben megnyílik a Vitorlázeum és az Uszoda, s ismét megrendezzük a Nemzetközi Veteránautós Találkozót. Zoób Kati divatbemutatója mellé meglepetés koncertet tervezünk. Nyáron a könnyedebb, fiatalosabb programokat részesítjük előnyben, de a színvonalból nem engedünk.

Cserép László úgy zárta Pósfai Mihály kérdésére adott válaszát: Ha ezen programok mellett unatkoznál, gyere át hozzám, igyunk egy pohár bort és beszélgessünk! A kulturális osztályvezető Oberfrank Pál színművésztől, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatójától azt kérdezte: eljátszaná-e a nemzet bárója szerepét a jövő évi, 190. Anna-bálon?

Oberfrank Pál

- Akkor tudom eljátszani, ha a nemzet bárója szerepet Cserép László meg tudná tölteni valódi tartalommal, mondjuk, balatonfüredi birtokot adományozna, hogy ne csak a név, a cím legyen, hanem valami plusz is mellé. Ebben az esetben állok elébe. Így tudnék valóban hiteles alakítást nyújtani, ennek hiányában kevésbé lenne hiteles a játékom.

Oberfrank Pál Herendi Gábortól, a Méz Rádió produkciós igazgatójától szerette volna megtudni: partnere lenne-e abban, hogy Veszprémbe hozzák koncertezni Elton Johnt vagy Prince-t és rendeznének itt egy nagy dzsemborit?

Herendi Gábor

- Nagy örömmel. Elton John az egyik kedvencem, mindenben támogatom Oberfrank Pált. Vele együtt elrepülök Johnny otthonába, készítek vele interjút, a rádióban reklámozzuk a programot. Egyébként ez nem is olyan elképzelhetetlen, van reális esélye, csak a megfelelő nagyságú hely hiányzik. Nemrég itt volt a rádióban Mészáros Zoltán és Oberfrank Pál, akikkel a VeszprémFest koncertjeiről, a szervezésről, az ide érkező sztárokról beszélgettünk. Nagyon sok tényezőnek kell megfelelni ahhoz, hogy a sztárok elvállalják a fellépést. Egy ilyen koncertnél szükséges volna egy nyolc-tízezer embert befogadó stadion, egy olyan nagyságú hely, ahol a koncert bevétele kitermelhető lenne. Kisebb helyszínen a koncert gazdaságilag veszteséges. Ha Elton John jönne, mindenképpen szükség volna egy helikopter leszállópályára, ezt meg lehetne építeni a színház tetején.

Herendi Gábor Gulyás Péter válogatott kézilabdázótól, az MKB-MVM játékosától azt kérdezte: van-e olyan csapat a SEHA-Ligában, amely ellen az MKB-MVM akkor is nyerni tudna, ha eggyel kevesebb játékossal lépne pályára?

Gulyás Péter

- Senkit se tévesszen meg, hogy a SEHA-Ligát veretlenül vezetjük. Igaz, eddigi mind a tizenkét mérkőzésünket megnyertük, de szinte mindegyik sikerért komolyan meg kellett dolgoznunk. Azt gondolom, a SEHA-Ligában jelenleg nincs olyan csapat, amely ellen eggyel kevesebben eséllyel léphetnénk pályára. Szerintem egy-egy periódust meg tudnánk nyerni bárki ellen, de hatvan percen keresztül emberhátrányban játszani és nyerni, az nem életszerű.

Gulyás Péter Pischné Bankó Zsuzsanna egyetemi oktatótól, testnevelő tanártól, kézilabda szakedzőtől, gyógymasszőrtől azt kérdezte: elsajátította e már az új gerinctechnikát?

Pischné Bankó Zsuzsanna

- Valóban nemrégen tanultam meg az úgynevezett gerincmobilizációs módszert. Ennek az a lényege, hogy ha a gerinc kötőszövetei lágyak, akkor nem lehet sérvünk, vagy egyéb elváltozásunk. A mobilizáció segítségével kilazíthatjuk a nem megfelelően működő kötőszöveteket és ennek segítségével a gerincet az optimális működésre serkenthetjük. Szóval Gulyás Péter megnyugodhat, januárban örömmel várom egy kis gerinc mobilizációra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!