Hírek

2016.12.30. 17:31

Könnyebb lesz jogosítványt szerezni? – Változik a forgalmi vizsga

Pápa - A korábbi négy manőverezési feladat helyett 2017-től már csak kettőt kell teljesíteniük a vizsgázóknak, akik B kategóriás vezetői engedélyt szeretnének szerezni – magyarázta Takács Péter, az egyik pápai autósiskola szakoktatója.

Polgár Bettina

Takács Péter kifejtette, a B kategóriás vizsgán a következő év elejétől a vizsgázóknak egy parkolási feladatot és egy megfordulási manővert kell végrehajtaniuk. 2017-től nem kell teljesíteni a saroktolatást, illetve a balra hátra történő merőleges parkolást. A jobbra előre, a jobbra hátra, illetve a balra előre történő merőleges parkolások azonban maradnak, akárcsak a párhuzamos parkolások, valamint az egy íven való megfordulás és az Y-megfordulás.

A tapasztalt szakoktató rámutatott, ez a változtatás mindenképpen pozitívan értékelhető, hiszen így az 50 perces forgalmi vizsga során nem a parkolóhelyek keresésével telik el a rendelkezésre álló idő jelentős része, hanem a vezetéstechnikára lehet koncentrálni.

Takács Péter szakoktató (balra) László Istvánnal a jobbra hátra történő merőleges parkolást gyakorolja Fotó: Vallner Bettina

– Ennek ellenére a vizsgakövetelmények között maradt még egy-két olyan manőver, ami nem kifejezetten életszerű, és gyakorlás közben is sok esetben próbára teszi a közlekedés többi résztvevőjének türelmét, mert azt a vizsgázó kellő rutin hiányában még lassan, nehézkesen tudja végrehajtani. Ilyen például az Y-megfordulás – emelte ki a szakoktató.

– Úgy gondolom, minden oktató nevében mondhatom, hogy köszönjük a közlekedők türelmét, melyet a tanulóvezetőkkel szemben mutatnak. Szerencsére nem tapasztaltam még semmiféle atrocitást, a járművezetők előzékenyek, de azért azt is hozzá kell tenni, a sofőrök arcán többször láttam már, hogy szívesen sürgetnék a tanulót – jegyezte meg Takács Péter.

Mint mondta, a jogosítvány megszerzése után a tanulás közel sem ér véget, hiszen sok gyakorlás függvénye, mire valakiből rutinos vezető válik. – Nem időben, és nem is kifejezetten kilométerekben mérhető, mikor lesz valakiből magabiztos sofőr, hiszen hiába van valakinek 30 éve jogosítványa, ha ezalatt csak kétszer járt ki a garázsból lemosni az autóját, mert azt belepte a por. Nem árt, ha folyamatosan gyakorolunk, és ez nem a lakhely és a legközelebbi bevásárlóközpont között értendő, hasznos lehet, ha idővel ismeretlen helyekre, vagy akár külföldre is elvezetünk, és megismerjük más országok közlekedési kultúráját – fogalmazott a pápai autósiskola szakoktatója.

Hozzáfűzte, tapasztalatai szerint a fiatal tanulók általában bátrabbak, a középkorúak azonban már lényegesen megfontoltabbak. – Teljesen vegyes képet mutat, hogy milyen korosztályúak szeretnének jogosítványt szerezni, hiszen volt már 58 éves tanulóm is, aki rögtön első nekifutásra sikeresen teljesítette a forgalmi vizsgát – zárta Takács Péter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!