Hírek

2017.05.26. 19:45

Könyvben olvashatják az egykori vidiek hétköznapjait, szokásait

VID Ma még romos házat, beszakadt tetőt lát az erre járó, de hamarosan park áll majd a helyén, mutatta Szabó Róbert, Vid polgármestere az útkanyarban álló épületet. A pincéje boltíves, nagyon szép, tervezik, hogy azt megtartják.

Tisler Anna

A község nemrég vásárolta meg a régóta üresen álló épületet. A faluház mellett egykor bolt működött. Az épületet évek óta nem használják, az állaga egyre romlik. A község pályázatot nyújtott be a közösségi célú használatára. Teleházat terveznek oda, internethasználati lehetőséggel, olyan közösségi teret, ahol mindenki hasznosan töltheti a szabadidejét. A másik helyiségben falumúzeumot rendeznének be. A lakók ugyanis sok régi mezőgazdasági és háztartási eszközt őriznek. Azokat szeretnék összegyűjteni és bemutatni. Múltjuknak nem csupán a tárgyi eszközeit gyűjtik, hanem az emlékeket is megőrzik. A község támogatja egykori lakója, Némethné Péntek Zsófia helytörténeti kiadványait. A ma már Ajkán élő helytörténeti író hatodik kötetének bemutatására készül szeptemberben a vidi művelődési házban. A szerző minden kötetét helyben is bemutatja. Ezekre a rendezvényekre zsúfolásig megtelik a művelődési ház. Jönnek a helybeli idősek, akik még emlékeznek a könyvben szereplő személyekre, eseményekre, de érdeklődnek a fiatalok és a betelepülők is. Érkeznek az elszármazottak is, az egykori szomszédok, iskolatársak örömmel üdvözlik egymást, majd a bemutató után órákig beszélgetnek. Sokan süteményt, saját készítésű szörpöt vagy bort visznek.

A község egyik jellegzetessége, az átmenő út mellett álló harangláb

A kiülő előtt a saját készítésű virágláda....

- Örülünk, hogy van olyan vidi kötődésű személy, akinek fontos az, hogy megőrizzük a múltat - tette hozzá a polgármester, aki maga is a településen született. - Kisgyermekként a nagymamával a hátsó úton mentünk a temetőbe. Mindenkinek nagy kertje volt, jó időben kint kapáltak. Mindenkivel megálltunk egy kicsit beszélgetni. A falu egy része rokon volt. Akkor még nem voltak üresen álló ingatlanok, volt, amelyikben két család is élt, a szülők és a már családos gyermek. Az építkezés, a disznóvágás, a betakarítás kalákában folyt. A szakmunkát is megoldották legtöbbször családon belül, mert szinte mindenhol volt kőműves, festő, villanyszerelő. A disznóölést sem kemény munkaként tartották számon, hanem közösségi eseményként. Reggel összegyűltek a családtagok, a barátok, aki ahhoz értett, levágta az állatot, más bontotta, az asszonyok főztek, majd este összegyűltek a disznótorra, ettek, ittak, beszélgettek, sokszor éjszakába nyúlóan. Mára mint mindenhol, itt is változott az élet. Néhány házat külföldiek vásároltak meg, akik ritkán tartózkodnak ott. Jó viszont, hogy szépen rendbe hozták a házat, így az javítja a faluképet.

....és a ravatalozó

Szabó Róbert, a település polgármestere Fotó: Tisler Anna

A vidiek ugyanis igényesek a környezetükre. A füvet a közfoglalkoztatottak rendszeresen nyírják, aki a saját portáján nem tudja, annak kérésre segítenek. Virágládákat készítettek fából és egynyári virágokkal ültették be. A játszótér előtti területre kiülőt tettek. A helyiek is szívesen töltik ott az idejüket, a távolról jövők megállnak, megpihennek. A játszótér hétvégén forgalmas. Hétköznapokon néha az iskola után kimennek a kisebbek mászni egyet. Az alig 150 lakosú községben nincs sem óvoda, sem iskola, a gyerekek Nagyalásonyba járnak, vannak, akik csak késő délután érnek haza. Már várják a nyári szünidőt és a június tizedikét, a falunapot, amikor a gyereknapot is megtartják. Addigra elkészül a mozgatható színpad is, és birtokba vehetik a faluház kertjében felállított másik kiülőt. A rendezvényekhez szereztek be projektort, erősítőket. A község szépítéséhez kistraktort és gépeket. A közfoglalkoztatottakat a télen kisgépkezelői tanfolyamon képezték ki. A község központjában mindkét buszvárót a tájba illően kőből építették fel, az oldala pedig üvegből van. Sokan utaznak naponta dolgozni vagy iskolába, nem mindegy, milyen körülmények között várakoznak. A temetőre 14 millió forintot fordítottak, amiből tízmilliót pályázaton nyertek. Elkészült a közvilágítás, a járda, és előtetővel bővítették a ravatalozót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!