Hírek

2006.08.11. 02:25

. Kőplasztikák és faszobrok

Balatonfüred (kgy) - A Sepsiszentgyörgyön élő Vargha Mihály szobrászművész alkotásaiból Maszk címmel nyílt kiál- lítás tegnap délután a kerek templom altemp- lomában.

Mórocz Zsolt

Az 1961-ben született művész 1990 óta a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum intézményeként működő képtár vezetője. 1994-ben a veszprémi Vár- galériában már bemutatko- zott műveivel a megyei közönségnek. Füredi tárlatát Nagy Ká- roly rendezte és P. Szabó Ernő művészettörténész nyitotta meg, aki felidézte sepsiszentgyörgyi emlékeit és szólt a kortárs magyar művészet határon túli értékeiről. Ezután beszélt a maszkok jelentéséről, amelyek egyrészt elrejtenek, másrészt megmutatnak, fölemelnek. A mostani tárlaton egyetlenegy szobor kapta ezt a nevet, címe Tragikus maszk (Vukovár), és a dél-szláv háború szörnyűségeire emlékeztet. Vargha Mihály alkotásain egyfajta átlényegülés jele- nik meg, hangsúlyozta a művészettörténész. A művek eszünkbe juttatják az erdélyi fafaragó hagyományokat, de nem direkt hatások érezhetők rajtuk, inkább a művészi törekvésben tükröződnek. Az erdélyi szobrász korai kő- plasztikáit is kiállította, de alkotásainak zöme fából készült, természeti eredetű motívumok alkalmazásával. A figurális művek pedig szinte külön világgá állnak össze a szeptember 4-ig látható füredi tárlaton.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!