Hírek

2011.02.18. 18:13

Korhű ruhákban - Reformkori divatbemutató

Balatonfüred - Egy tanítási órára megelevenedett a reformkor a Bem iskola diákjai előtt. Mondhatni már hagyományos a tóparti városban, hogy a 2005 óta működő Reformkori Hagyományőrzők Társaságának tagjai tartanak korhű ruhákba öltözve bemutatót a 19. század második negyedének világából.

Győrffy Árpád

A több felnőtt és iskolás gyerek szerkesztette műsort Vári Éva irányította Bubla Katalin közreműködésével. Az anyag összeállításban pedig Ervits Máriáé volt a fő érdem. Bemutatkozásként afféle divatbemutatóval megismertették a tanulókkal a reformkori öltözködés fontosabb darabjait. Elmondták azt is, hogy az egyes ruhadarabok milyen üzenetet hordoztak a viselője gondolkodásáról vagy éppen családi állapotáról.

A gyerekek előtt még a bokáig érő fodros bugyogó sem maradt takarva. Az óra további részében Balatonfüredhez kötődő korabeli tudósítások, naplók, visszaemlékezések segítségével elevenítették fel a reformkor politikai, kulturális és társasági életét. A füredi diákok megismerhették a hajdani iskolai munkát, még az egykor divatos nyelvtörőket is kipróbálhatták. Nagyon érdekes színfoltja volt a pénteki hagyományőrző órának a legyezőnyelv bemutatása, amivel a korabeli lányok adták tudtára hódolóiknak válaszaikat a legfontosabb kérdésekkel kapcsolatban.

 



Mint Kőkádi Sarolta igazgató elmondta, minden évben a korral éppen olvasmányokban, irodalom- és történelemórán foglalkozó két osztály diákjai, a negyedikesek és a hetedikesek vesznek részt a rendhagyó órán. Ennek a tanítási módszernek kiváló a hatékonysága, ezt bizonyította a diákoknak az óra egészén át tartó figyelme és az aktív bekapcsolódása a játékba.

Vári Éva érdeklődésünkre elmondta, hogy minden évben végigjárják a város iskoláit, az általános iskolások mellett a Lóczy gimnázium és a Széchényi szakközépiskola diákjai is jobban megismerhetik segítségükkel a reformkor hangulatát. Az óvodások sem maradnak ki a programból, nekik a március 15-e előtti napokban a viseletek bemutatása mellett az 1848-as forradalom ünnepi hangulatát is megidézik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!