Hírek

2006.05.06. 07:57

Környezeti veszélyforrások a lakásból

<STRONG>Veszprém </STRONG>– Mindenki dobja be a magáét! – szól a szelektív hulladékkezelést népszerûsítõ jelmondat. Dobjuk be, de nem mindegy, hogy mit és hová. A most induló, kilencrészes sorozatunkban ehhez nyújtunk segítséget.

Mórocz Zsolt

Nem is gondolnánk, hogy milyen ártalmasak a naponta használt elemeink, melyekkel mindenféle apró szerkezetet mûködtetünk.

rn

 Még nem általános, hogy legalább egy-két eszközünkhöz tölthetõ elemeket szerezzünk be, melyek, ha nem is ártanak kevesebbet a környezetnek, legalább késõbb kerülnek ki az otthonainkból. A tölthetõ elemek a használat idõtartamától függõen akár egy-két évig is kiszolgálhatnak bennünket. Egyetlen pici, másfél voltos elem is több köbméter földet szennyez be, ha hanyagul eldobjuk.

rn

A környezettudatos magatartás kialakítását gyermekkorban kell elkezdeni, ezért örvendetes, hogy a megye csaknem minden iskolájában, de nagyon sok óvodában is szervezetten gyûjtik az elemeket. A gyerekek szívesen vesznek részt ebben a munkában, és örömet okoz nekik, hogy tehetnek valamit a világért.

rn

Több településen, így például Tihanyban, Ajkán, Veszprémben is mûködnek olyan óvodák, melyek bekapcsolódtak a környezetés természetvédelmi programokba. Figyelnek a madarakra, kertet gondoznak és fiatalon megtanulják, hogy nem hajigálják el a szemetet, amit lehet, szelektíven gyûjtenek. A felnõtteknek gondot okoz az elhasználódott autóakkumulátorok elhelyezése. Ahol van hulladékudvar, ott befogadják ezeket a szerkezeteket, több településen elviszik õket, ha a kuka mellé helyezik, mint január elején a karácsonyfákat, és a szervizekben is gondoskodnak az elöregedett akkuk elszállításáról, ártalmatlanításáról.

rn

 A Pannon Egyetem az elsõk között kezdte meg környezeti mérnökök képzését, a végzett hallgatók nemcsak a környezetvédelmet fontosnak tartó üzemekben helyezkednek el, hanem társadalmi szervezeteknél. Ilyen például Veszprémben a Csalán Környezet- és Természetvédõ Egyesület, melynek munkatársai kivétel nélkül már diákként elkezdték az egyesületi munkát, és végzett mérnökként is szerepet vállalnak benne. Az egyesület rendszeresen szervez versenyeket az iskolásoknak, óvodásoknak, elmennek a környezetvédelemmel kapcsolatos minden jelentõs megyei eseményre, évente többször szerveznek kiállításokat, melyeken a biotermékeket mutatják be, illetve ezek termesztéséhez adnak segítséget, tanácsot.

rn

Az otthonokban más veszélyes hulladékok is keletkeznek. Az elemekhez hasonlóan ártalmasak a gyógyszerek, ha a kommunális hulladékba, a vizekbe kerülnek. A lejárt szavatosságú gyógyszerek elveszítik jótékony hatásukat, de a környezeti ártalmasságukat nem. Néhány éve még gondot okozott, hogy miként szabaduljanak meg ezektõl, de ma már a megye összes gyógyszertárában bedobhatják a lejárt szavatosságú vagy feleslegessé vált gyógyszereket a hulladékgyûjtõkbe

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!