Hírek

2017.08.02. 18:30

Korszerű eszközök és mérőállomás Hárskúton

VESZPRÉM - Közösségi összefogásból korszerű eszközöket szerzett be és Hárskúton új mérőállomást létesített a Veszprémi Amatőr Meteorológusok Egyesülete.

Marton Attila

Az elmúlt években a működéshez szükséges forrás megteremtésére kisebb pályázatokon indultak, illetve önerőből fedezték a felmerülő kiadásokat, idén azonban szükségessé vált a nagy volumenű technikai fejlesztés azért, hogy a jövőben is magas színvonalon tudják végezni a munkájukat - hangzott el az egyesület sajtótájékoztatóján a napokban.

Annak érdekében, hogy az elavult mérőeszközöket, valamint kiszolgálóegységeket le tudják cserélni, június 1-jén az oldal látogatóihoz fordultak. A közösségi gyűjtés nem várt sikert aratott, kevesebb mint 24 óra alatt összegyűlt a forrás arra, hogy az eddigi-eknél megbízhatóbb, modernebb berendezés szolgálja ki az igényeket. A támogatások mértéke lehetővé tette, hogy ne csak a veszprémi mérőállomás újuljon meg, hanem egy teljesen új is létesüljön. Az egyesület tagjai fontosnak tartották, hogy ez olyan helyen jöjjön létre, amely me-teorológiai szempontból sok érdekes adatot garantál, így Hárskútra került az állomás. Egy webkamerát is telepítettek, amely folyamatosan közvetíti a Veszprém feletti északnyugati égboltot, illetve hat órára visszamenőleg visszanézhető. A beruházások összértéke 250 ezer forint.

A Veszprémi Amatőr Meteorológusok Egyesülete több mint tíz éve végzi munkáját, rögzíti a veszprémi meteorológiai adatokat, a helyi viszonyokat jól ismerő, Veszprémre vonatkozó időjárás-előrejelzést jelentet meg a honlapján az év 365 napján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!