Hírek

2017.08.15. 18:54

Koszorúzás és ünnepi állománygyűlés a Repülők Napján

Veszprém – A Zrínyi 2026 honvédelmi és haderő-fejlesztési programmal olyan megújulásba kezd a Magyar Honvédség, amelyre már nagyon régóta nem volt példa és hosszú időre meghatározza a magyar honvédelem jövőjét

Molnár Sándor

Augusztus 15-e Nagyboldogasszony ünnepe, a Légierő haderőnem és a Repülők Napja. A veszprémi rendezvényeken részt vett Benkő Tibor vezérezredes a Honvéd Vezérkar főnöke, Huszár János altábornagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka, Sáfár Albert dandártábornok a Légierő Haderőnem főnöke és Tömböl László vezérezredes is, a Légierő Parancsnokság egykori vezetője. A várost Némedi Lajos alpolgármester képviselte.

Az ünnepség megemlékezéssel kezdődött. A résztvevők lerótták kegyeletüket a hősi halált halt magyar katonai repülők emlékhelyénél a Városi Művelődési Központ előtti parkban.  Az emlékmű 1993-as felállítása óta ezen a napon ez már hagyomány.  Oláh Emil alezredes, protestáns tábori lelkész imájában köszönte az előttünk járt nemzedék hitét és bátorságát, hazaszeretetét és munkáját.

A hagyományoknak megfelelően felelevenítették, történelmi koronként, háromszor tíz hősi halott nevét, akik az életüket adták a repülésért, a hazáért. Ezt követően a résztvevők elhelyezték a megemlékezés koszorúit az emlékhelynél.

A program ünnepi állománygyűlés folytatódott, ahol Szücs József ezredes felolvasta Simicskó István honvédelmi miniszter és Benkő Tibor a Honvéd Vezérkar főnökének köszöntő levelét a Légierő haderőnem és a Repülők napja alkalmából.

– Az év elején elindult az utóbbi 25 év legnagyobb és legátfogóbb honvédelmi és haderő fejlesztési programja, amely a katonák egyéni felszerelésének, harctéri fegyverzetének fejlesztését, a haditechnikai képességük fejlesztését teszi lehetővé, valamint az új katonai életpályamodellben elkezdett illetményemeléssel az Önök iránti megbecsülésünket és tiszteletünket is kifejezi.  A Zrínyi 2026 honvédelmi és haderő-fejlesztési programmal olyan megújulásba kezd a Magyar Honvédség, amelyre már nagyon régóta nem volt példa és hosszú időre meghatározza a magyar honvédelem jövőjét – hangzott el többek között a levélben.

A Honvéd Vezérkar főnöke, Benkő Tibor köszöntőjében elmondta, hogy nehéz időszak áll mögöttünk, amikor meg kellett küzdeni a talpon maradásért. 2011-ben, amikor a költségvetésünk jelentősen csökkent, azt mondtuk, hogy túl kell élni, át kell vészelni ezt a nehéz időszakot, mert kell, hogy jöjjön egy jobb világ. Ahogy hallották a levélben, elérkezett ez az időszak. Ahogy a gazdasági helyzet erősödik, egyre inkább úgy jutunk anyagi támogatáshoz – fogalmazott a vezérezredes. A technikai eszközök fejlesztésén túl, szólt arról is, hogy elsődleges szempont kell, hogy legyen a személyi állomány megbecsülése. Külön kiemelte a nyugállományú bajtársakra való odafigyelés fontosságát.

Az állománygyűlés végén elismerések átadására került sor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!