Hírek

2013.11.07. 14:52

Kövesd a zenét - Bepillantás a Snétberger Központba

Nyílt napot tartottak a két éve megnyílt Snétberger Zenei Tehetség Központban, ahol az érdeklődők bepillantást nyerhettek a diákok mindennapi életébe, részt vehetett hangszeres és elméleti órákon, illetve a fiatal művészek ízelítőt adtak egy koncert erejéig abból, amit elsajátítottak az intézményben.

Halmos György

Mészáros Zoltán, a központ ügyvezető igazgatója többek között arról beszélt, hogy jelenleg 60 diák tanul 12 hetes kurzusban, úgy hogy nyáron hat, ősszel és tavasszal három-három vannak itt a fiatalok. A legtöbb diák magyar, sokan érkeztek Észak-kelet Magyarországról, de vannak tehetséges tanítványok felvidékről és voltak délvidékről is. Alapvetően fiatal, 12-20 év közötti roma tehetségeket oktatnak a központban, de kivételek persze akadnak, mint például a 13 éves gyulafirátóti Barbarics Csanád, aki elsőként lépett fel a koncert során és virtuóz módon adta elő zongorán Haydn C-dúr szonátáját.

A munkát 25 kiváló szaktanár mellett hat mentor is segíti, akik a gyerekek sorsát kísérik figyelemmel, tartják a kapcsolatot a szülőkkel, oktatási intézményekkel. Ők, mint például dr. Bangó Lajos feltérképezték a fiatalok családi hátterét, jártak az iskolájukban, beszéltek a szülőkkel, igazgatókkal a minél teljesebb összkép érdekében. Figyelnek arra is, hogy a diákok ne maradjanak le a tanulásban, vagyis egyengetik az útjukat, mivel többen mélyszegénységből érkeztek.

Az ügyvezető az újdonságok között beszámolt arról is, hogy a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemmel együttműködve két alkalommal képzést indítottak Budapesten, a nagyhírű intézmény próbatermét, tantermeit tudják használni. A működés kapcsán úgy fogalmazott, hogy „küzdenek”; az infrastruktúra minél jobb kihasználtsága érdekében például kiadják az épületeket. Sokat segített a Svájci—magyar Ösztöndíj Alap támogatása, amivel bővíteni és teljesebbé tudták tenni a fiatalok képzését, emellett állami források, pályázatok, cégek, illetve magánszemélyek felajánlásaiból tartják fent az intézményt.

Mészáros Zoltán beszélt arról is, hogy sok itt tanuló tizenéves, bár nagyszerűn bánik a hangszerével, de hatalmas hátrányban van azon kortársaikhoz képest, akik például zeneiskolába járnak, mert szolfézs és zeneelmélet területén nagy hiányosságaik vannak.

A Snétberger Zenei Tehetség Központ működése során már eddig is jelentős eredményeket értek el, a képzésre felvett 150 diák 53 jazz és klasszikus zenekari formációt alkotott, számos növendék koncertezik rendszeresen jazzformációkban, több diák tanul a zeneművészeti egyetemen.

A központ növendéke a tizenhárom éves Barbarics Csanád, aki már tíz éves kora óta zongorázik. Elmondta, hogy a felvételi során „csak játszania” kellett, amit nagyon élvezett. A fiatalember beszélt arról is, hogy nagyon jól érzi magát Felsőörsön, mert, ahogy fogalmazott „itt mindenki azt csinálhatja, amit szeret, vagyis zenélhet”. Komolyabb témára terelve a szót arról beszélt, hogy szakmailag sokat fejlődött, ez főleg a zenedarabok, a technika terén érhető ez tetten, de a gondolkodásmódja is változott.

- Szeretnék zongoraművész lenni, tanárom Balázs János arra inspirál, hogy felvételizzek a Zeneakadémia különleges tehetségek osztályába – mondta Csanád.

A tanítványok közül Bogdán Norbert a rangidős, korábban itt tanult Felsőörsön, most itt dolgozik, a hangosítónak segít a munkájában, és persze zenél. A fiatal Nagykanizsáról került ide, szeretne majd továbbtanulni, a terve az, hogy zenetanár lesz. Több formációban is játszik, mindenféle stílusban, legyen az jazz, népzene, klasszikus.

- Nagyon sokat köszönhetek a központnak, egyrészt tudást kaptam, másrészt pedig lehetőséget, amivel szeretnék majd élni. Sokat tanultam, fejlődtem, megváltozott az életem az elmúlt három évben, úgy érzem, most már van helyem a zenei életben; megkaptam az esélyt – fogalmazott.

Tizennégy gyerekkel foglalkozik dr. Bangó Lajos mentor, a központ koordinátora.

- A feladatom, hogy egyengessem a tehetségek útját, ami néha sok nehézséggel jár, de éppen ezért szép és érdekes feladat, mert célokat kell találni.

A mentor szólt arról, hogy a gyerekekkel nincs különösebb gond, viszont a szülők néha jóval problémásabbak, a gyerekek sorsát sokszor meghatározza milyen környezetből, szociális háttérből érkeztek, ezért a kooperáció néha nehéz velük, emiatt vannak is kudarcélmények.

- Olyan példakép kellett, aki tud zenélni, de van polgári foglalkozása, én például jogi egyetemet végeztem – mondta arra a kérdésre, miért esett rá a választás, hogy mentor legyen.

A gyerekeknek egy lehetőséget kínálunk, a képzési megállapodást 12 hétre kötjük, de nem engedjük el a kezüket, motivációt, lökést kapnak tőlünk – tette hozzá.

Az idei kurzus vizsgaelőadásának jövő május elején a Zeneakadémia ad helyet, ez a bemutató az intézmény működését segítő jótékonysági koncert is lesz egyben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!