Hírek

2016.11.02. 21:16

Közös felelősség - Fotók a baltikumi kalandról

Veszprém - Toperczer István orvos alezredes fotóiból nyílt kiállítás a megyei könyvtárban, melyen keresztül bepillantást nyerhetnek az érdeklődők a Magyar Honvédség baltikumi légtérrendészeti feladataiba.

Balogh Ákos

A kiállítás célja a magyar vadászrepülő-kontingens mindennapjainak bemutatása mellett, hogy a fényképeken keresztül közelebb hozzák a fiatalok számára, a magyar katonák hogyan szolgálják a hazát és milyen feladatokra képesek. A kiállítást Szücs József mérnök ezredes, a veszprémi MH Légi Vezetési és Irányítási Központ parancsnoka nyitotta meg. Beszédében hangsúlyozta, a balti légtérvédelmet 2015. szeptember 1-jétől négy hónapon át látták el magyarok.

A honvédség baltikumi légtérrendészeti feladatát bemutató kiállítás nyílt a megyei könyvtárban. A november végéig látható tárlatot György Endre és Fapál Ferenc nézi
Fotó: Balogh Ákos

Ezalatt a négy Gripen vadászgéppel összesen 430 órát repültek, 25 éles bevetésen és több mint száz gyakorló riasztáson álltak helyt a magyar katonák.

Emellett magyar légvédelmi irányító tisztek segítették a napi kiképzési repüléseket, és képezték litván kollégáikat is. A béke megőrzése közös érdek, miután a balti államok 2004-es NATO-csatlakozását követően kiderült, hogy nem rendelkeznek megfelelő légtérvédelemmel, a szövetség átvállalta ezt a feladatot, így a Magyar Honvédség 70 év óta először teljesített szolgálatot külföldi bázison.

A tárlaton Toperczer István képei mellett Nagy Artúr és Kálmánfi Gábor fotográfiái is megtekinthetők november végéig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!