Hírek

2014.10.30. 18:55

Krizantém és koszorú - Nem változtak sokat a halottak napi szokások

Idén is az olcsóbb és közepes méretű koszorúkat veszik az emberek halottak napjára. A fehér és sárga vágott krizantém továbbra is keresett.

Kutasi Zsófia

Nincs jelentős változás a halottak napi szokásokban. A fehér és sárga krizantém továbbra is népszerű. A vásárlók pénztárcája sem lett vastagabb, hiszen a kis és közepes méretű koszorúkat keresik. Ahol több halott van, ott kevesebbet költenek a hozzátartozók egy-egy koszorúra.

Sok családban nem külön vásárolnak, hanem együtt veszik meg a virágokat a sírokra. Idén nem keresik a vásárlók a cserepes krizantémot és az árvácskát – tudtuk meg Horváth Anita virágkötőtől. Ennek az az oka, hogy az élő növény hamar elfagy és tönkremegy a hidegben – nem éri meg megvenni. A koszorúk között népszerűek a toboz alapúak. A mohából készültek könnyen nyomot hagynak a sírokon, a szalma alapúakat pedig sokan túl egyszerűnek tartják. A selyemvirágok idén sem népszerűek. A színekben a bordó, a narancs és a fehér jelenik meg főleg. Az élő virágos darabokat általában halottak napján veszik meg, sokan előre vásárolnak, vagy, ha messzebbre utaznak, akkor megrendelik őket. Vannak, akik egyedi koszorúkat kérnek, azonban összességében az egyszerűbb és olcsóbb típusokat keresik az emberek.

A kínálat idén is széles, több üzletben azonban a tavalyi áron kínálják a portékát. Horváth Anita elmondta, igyekszik akciókat biztosítani a vevőknek, hogy azok is tudjanak vásárolni, akiknek kevesebb a pénzük erre a célra.

A halottakról a katolikus egyház csaknem ezer éve november 2-án emlékezik meg. A halottak napját több vallás hívei is átvették, sőt, az ateisták is megemlékeznek róla. A templomokban misét tartanak, a hozzátartozók pedig gyertyagyújtással segítik szeretteik útját a túlvilágon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!