Hírek

2013.10.26. 09:55

Krúdy Gyula előtt tisztelegtek a programokkal

Várpalota – Színvonalas rendezvénysorozattal tisztelgett névadója, születésének 135. s halálának 80. évfordulója alkalmából a közelmúltban a városi könyvtár.

Szabó Péter Dániel

– Az évfordulók kapcsán jött az ötlet, hogy rendezvénysorozattal emlékezzünk meg a magyar irodalom Várpalotához is erősen kötődő nagy alakja előtt. Kollégáimmal pályázati forrásból tematikus Krúdy-hetet szerveztünk, amelynek nyitánya a településen immár hagyománynak is bátran nevezhető Szindbád-vacsora volt az egyik helyi étteremben. Itt a finom étkek mellett irodalmi műsort is láthattak a vendégek. Az est házigazdája Fráter Zoltán irodalomtörténész, egyetemi docens volt, a programban közreműködött a Duende Színjátszócsoport is – mondja Budai László, a Krúdy Gyula Városi Könyvtár igazgatója.

Ezt követően helytörténeti sétát szervezett az intézmény Várpalotán, az érdeklődőkkel a város Krúdy Gyulához kötődő helyszíneit látogatták végig. Minden megállónál helytörténeti tájékoztatót kaptak a résztvevők, s egy-egy kapcsolódó idézetet is felolvastak Krúdytól. Jártak például a Jókai utcában található református templom udvarán, annak szomszédságában állt ugyanis az egykori Radics-ház, ahol Szíj Rezső várpalotai helytörténész szerint Krúdy Gyula édesapja született.

 


Pócsik József, a Bartos iskola igazgatója Krúdy szellemét idézte meg a helytörténeti kiállítás megnyitóján (Fotó: Szabó Péter Dániel)



A Thury-vár mögött is elidőzött az irodalomtörténész csapat, ott állt ugyanis egykoron Krúdy nagyanyjának, Radics Máriának a háza, ám az épületet a hatvanas években lebontották. A séta a Jó Szerencsét Művelődési Központnál zárult, ahol a megjelentek koszorút helyeztek el Borbás Tibor Munkácsy-díjas szobrászművész Krúdy emlékére című bronzszobránál.

A magyar irodalom nagy alakjáról izgalmas előadásokon is hallhattak a palotaiak. Kelemen Zoltán irodalomtörténész előbb a Thuri György Gimnáziumban tartott rendhagyó irodalomórát a témában, majd a városi könyvtárban Tegnapok ködlovagja címmel napjaink irodalomtörténet-írásának Krúdy-ér-telmezéseiről és megközelítéseiről beszélt. Ugyanitt helytörténeti kiállítás is nyílt Krúdy Gyula és Várpalota címmel, a tárlat anyagát a helytörténeti gyűjtemény érdekes dokumentumaiból válogatta Varga Zsoltné könyvtáros. A megnyitón Pócsik József, aBartos iskola igazgatója idézte meg Krúdy szellemét. Az előadóterembe lépve Szindbádot kereste, majd helyet foglalva részleteket olvasott fel a témába vágó műből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!