Hírek

2013.09.11. 17:07

Különleges leletek az avar korból

A kétezres évek elején a település határában felfedezett avar- és honfoglalás kori temető sírjainak száma mára a félezret is meghaladja.

Marton Attila

A feltárás eredményeiről S. dr. Perémi Ágota, kutatást vezető régész tartott előadást szerdán a Laczkó Dezső Múzeumban. A régész felidézte, 2002-ben a Balaton-felvidéki szennyvízcsatornázáskor találták meg a temetőt, amelyről az ásatások közben kiderült, hogy nem csupán a honfoglalás korában, hanem a közép- és késő avar korban is temetkezési helyként szolgált.

A temetőben tehát három különböző régészeti korszak nyomait kutathatják a szakemberek: a régész szerint erre csupán néhány példa van Közép-Európában, de abban, hogy ilyen kiterjedésű felületen találtak sírokat, a balatonudvari lelőhely egyedülálló. A 71-es út mellett egy völgyben fekvő sírkert tervszerű feltárása 2009-ben kezdődött, majd két év szünet után idén nyáron folytatódott.

Ritkaságok is előkerültek Először a 670-es években, vagyis a közép avar korban számított temetkezési helynek a terület, majd a késő avarok is – a korábbi sírokat olykor kirabolva – szintén temetkeztek ide, végül a honfoglalás korában, a 10-11. században a magyarok is. A különbségek a temetkezési szokásokban is megjelennek: az avarok észak-déli tájolású sírjaira a magyarok nyugat-keleti irányban temetkeztek.



A leletanyagról a régész elmondta, az avar kori női és leánysírokból fülbevalók, gyöngyök, illetve ezek közé fűzött átfúrt római kori érmék, karperecek, gyűrűk és tűtartók is előkerültek az évek során, valamint a pogány szokás szerint az elhunytak mellé tett állatok csontjai és számos edény is. Idén számos különleges leletre bukkantak: az avar kori sírokból juh sarokcsontjából készült játékkockák (ez a második ilyen lelet Magyarországon) mellett egyedülállónak számít a csontból készült sótartó, és szintén értékes az a vasból készült ásópapucs is, amelynek kultikus szerepe lehetett.

Az egyik avar kori férfi sírjában egy korabeli vaskulcs találtak. A magyarok sírjaiból bronzkereszt, valamint egy félhold alakú ólomcsüngő is előkerült. A nyári ásatás utolsó napjaiban vélhetően egy vezér sírjában szablyát, aranyfülbevalót és varkocsszorítót találtak.



Szakmai konferenciák, ismeretterjesztő előadások és családi programok is várják az érdeklődőket a Laczkó Dezső Múzeumban a Színes ősz névre keresztelt programkínálatban, hangzott el szerdán az intézményben tartott sajtótájékoztatón.

A hagyományos szabadegyetemi előadások mellett a következő hónapokban két szakmai program is várja az érdeklődőket: szeptember 16-án és 17-én restaurátor-továbbképzés, október 2-4. között a népvándorlás korával foglalkozó régészek konferenciája.

A múzeum idén is csatlakozott az Ars Sacra fesztiválhoz, ennek keretén belül szeptember 17-én és 19-én tartanak előadásokat. Szeptember 13-án a balácai római villagazdaságban Iuvenalia elnevezéssel római kori sportvetélkedőt rendeznek 13 Veszprém megyei általános iskola 260 tanulójának részvételével. Szeptember 25-én pedig tíz Veszprém megyei múzeum ismerteti programját a múzeumpedagógiai tanévnyitón.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!