Hírek

2012.05.30. 09:02

Kupakokkal segítenek a beteg Norbikának

Pápa - Az egyik internetes portálon találkozott először Csiszár Viktória a segítségkéréssel. Nem sokat gondolkodott, és mivel társak is akadtak bőven, elkezdték a kupakok gyűjtését, hogy segítsenek a beteg kisfiún.

Nagy Imre

- Februárban kezdtük a gyűjtést a négyéves Maczkó Norbikának. Ő egy kilencven százalékban sérült orosházi kisfiú. A kupakok segítségével reményeink szerint egy oxigénkamrás kezeléshez jut - mondja Viktória, akivel egy csoport élén, az egyik családi ház udvarán találkoztam. Itt gyűjtik, zsákolják a gyűjtött kupakokat.

Beszélgetőpartnerem azt is elárulja, hogy amikor meghirdették a gyűjtést, az országban egyedülálló módon az egész város megmozdult. A Bababörze csoport kezdte, aztán iskolák, intézmények, magánszemélyek kapcsolódtak be.

- Sok kisgyerek marékszám hozta a begyűjtőhelyre, megható volt látni az igyekezetüket. A kupakokon túl ruhát, illetve tartós élelmiszert is lehetett adományozni, mert a család nagyon szegényes körülmények között él. Végül is eddig húsz hatalmas zsáknyi kupak jött össze - számol be a folyamatról Viktória.

És hogy miként lesz ebből segítség? Egy szervezeten keresztül kilóra felvásárolják a kupakot, és az ezért befolyt összeget átutalják Norbikáék bankszámlájára. Ebből fogják finanszírozni a kezelést.

- Tulajdonképpen őssejt-beültetésre volna szükség, de az ehhez szükséges pénz sajnos nem gyűlt össze, legalább is egyelőre. Így az oxigénkamrás kezelést és a gyógyszereket tudják ebből fedezni - mondja Viktória.

A segítők összetétele vegyes, egy részük a pápai Bababörzétől jött, aztán vannak itt a nagycsaládosoktól, és magánemberek is részt vesznek a munkában Pápáról és a város környékéről.  Olyan is akad, aki külföldről jött haza segíteni.

- Amit eddig gyűjtöttünk, azt elszállítják, de a gyűjtés folytatódik tovább. Az egyik legnagyobb pápai nagyvállalat ajánlotta fel, hogy a kupakokat elszállítja. A gyűjtés során kiderült, hogy sajnos rengeteg olyan gyermek van szerte az országban, akik különböző betegségekkel küzdenek. Nekik is gyűjtünk folyamatosan. Hiszen a kupak nekünk szemét, nekik pedig az életet jelentheti - fogalmaz Viktória.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!