Hírek

2017.03.20. 20:55

Kutyatámadás Várpalotán: korábban is voltak már problémák a staffordshire terrierrel

Súlyos kutyatámadásnak esett áldozatául egy hatvanöt éves asszony a saját kertjében múlt hét szerdán.

Marton Attila

A környéken élő szomszédokat a tragédia előjeleiről kérdeztük. - Régóta gondok voltak azzal a kutyával. Átszökdösött a másik szomszéd udvarára is. Nem oda, ahol most a baj történt - meséli az inotai helyszínre tartva, egy korábban a környéken lakó nő -,hanem a fenti szomszéd udvarára. Ez többször is előfordult korábban.

- Szerdán délután negyed öt körül történt a baleset - meséli a múlt héten súlyos kutyatámadást szenvedett hatvanöt éves asszony egyik szomszédja. A lapunknak nyilatkozó nő férje volt az egyik férfi, aki a kutyatámadás áldozatául esett asszony segítségére sietett.

- Először nyöszörgő, kétségbeesett hangra lettem figyelmes, mikor kint pakoltunk a kertben, aztán nem sokkal később azt vettem észre, hogy a férjem szó nélkül eltűnt. Hallotta, hogy baj van, így az utca felől, a nagykaput beszakítva, egy másik szomszéd pedig hátulról, a kert felől bejutott az udvarra, ahol a szörnyűség történt. Ők szedték le róla a kutyát - meséli a szomszédnő. Az eb az őt gondozó házaspár fiáé, aki már nem a szüleivel él, ám két kutyáját az ő gondjukra bízta.

- Az esetkocsink megérkezésekor a nő eszméleténél volt, de súlyosan megsérült, mély sebek voltak a fején, és úgy tűnt, hogy az alkarja is eltört. Rögzítés és fájdalomcsillapítás után a mentők a veszprémi kórházba szállították - tájékoztatott Győrfi Pál, az az Országos Mentőszolgálat szóvivője. Információink szerint az asszony még kórházban van.

A szomszédok szerint a két kutyát olykor ténylegesen a pincébe zárták gazdáik, ám jó szándékból
Fotó: Leitner Vera

- Az ügyben a Várpalotai Rendőrkapitányságon testi sértés gyanúja miatt indult büntetőeljárás - nyilatkozta Kucsera Katalin rendőr zászlós, a megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

- Játszani szoktak velük az udvaron, nem volt baj a kutyákkal - véli egy másik szomszéd, akitől megtudtuk, a két ebet olykor a pincébe zárták gazdáik, de csak ha vendég érkezett, mivel nem akartak bajt. Úgy tudjuk, a támadó kutyát a várpalotai gyepmesteri telepre szállították, ám a telep munkatársai nem nyilatkoznak az ügyben.

Veszprém megyében az elmúlt években több kutyatámadás történt. 2011-ben Noszlopon három kutya sebesített halálra egy kisgyermeket. Három évvel később Herenden okozott sérülést egy kuvasz, amikor egy nyitva hagyott kapun át az utcára jutott, és megtámadott egy helyi férfit. Tavaly Csabrendeken szintén staffordshire terrierek okoztak súlyos sérüléseket egy kertészkedő asszonynak. A rendőrség a herendi és a csabrendeki ügyben is gondatlanságból elkövetett súlyos testi sértés vétség miatt indított nyomozást. A csabrendeki ügyben a Veszprémi Járási és Nyomozó Ügyészség az ügy fiatalkorú elkövetőjével szemben - a sértett és a gyanúsított között közvetítői eljárás során létrejött megállapodás érdekében - a vádemelést elhalasztotta, tájékoztatta a Naplót Gulyás Ildikó, a Veszprém Megyei Főügyészség sajtószóvivője. A kutyák által okozott támadások miatt leggyakrabban gondatlanságból elkövetett testi sértésért kell felelnie a gazdának, amely egy év szabadságvesztéssel büntetendő. A kutyatámadásos esetek sajtóban megjelent tudósításai szerint többnyire próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetést szabnak ki a gazdákra, a Győri Ítélőtábla tavaly azonban jogerősen négy év négy hónapra ítélt egy neszmélyi nőt, akinek a kutyája három kisgyereket sebesített meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!