Hírek

2013.04.30. 11:09

Lakástűz: felmentették az anyát

Nem veszélyeztette súlyosan gyermekeit az anya, amikor távollétében kigyulladt a lakásuk. A bíróság jogerősen felmentette a vád alól a négy gyermekét egyedül nevelő asszonyt.

Mátételki András

Egy tapolcai önkormányzati lakásban elő anyát meglátogatta 2011 június 24-én a késő esti órákban volt élettársa, akivel rövidesen többször vita keveredett. A négy gyerek már lefeküdt, amikor a páros tovább folytatta a családi ügyekről a veszekedést, miközben elszívtak egy doboz cigarettát.

Az ítélet szerint, amikor a füstölni való elfogyott, hajnali egykor kocsiba ültek, hogy cigit vásároljanak a közeli benzinkútnál. Előtte azonban a vádlott a csikkel megtelt hamutartót a kamrában lévő műanyag szeméttartóba ürítette. A feltehetően még izzásban lévő cigaretta végek begyulladtak, s tűz keletkezett. A 12 éves kislány felébresztette a többieket, de nem mentek ki a lakásból, hanem az ablakon át kértek kiabálva segítséget. Két lakó betörte az ajtót, ám ekkor a nagy mennyiségű füst oxigént kapott, amitől erős tűz keletkezett.

 

Ebben a házban gyulladt ki az egyik lakás tavaly előtt nyáron (Fotó: Tóth. B Zsuzsa)

A gyerekeket senki nem hozta ki a lakásból, később a tűzoltók mentették ki őket. Csupán egyiküket kellett az ajkai kórházba vinni, mert köhögött. A lakásban a kamra teljesen kiégett, de a szomszédos lakások nem volt veszélyben. A tapolcai bíróságon dr. Szabó Zoltán rámutatott, hogy a két nagyobbik gyerektől elvárható volt, hogy helyesen cselekedjen. Így is tettek, amikor a nagy füst miatt nem mentek ki a szobájukból, hanem az ablakon keresztül kértek segítséget.

A bíró hozzátette: az anya nem követett el súlyos kötelezettségszegést, ezért felmentette fel a kiskorú veszélyeztetésének bűntette alól. A Veszprémi Törvényszéken dr. Varga Gábor tanácsa helyben hagyta a döntést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!