Hírek

2017.07.16. 07:38

Lassan vége a mulatságnak Kiscsőszön

Kiscsősz - Világhírű együttesek is érkeztek a Somló-Ság kulturális tengely élő értékeinek a bemutatására. Kovács Norbert Cimbi és barátai tizenharmadik éve szervezik meg a Kiscsőszi Pajtafesztivált, amely vasárnapig estig várja vendégeit.

Penk Tímea

A programsorozat szerdán indult Ferenczi György és a Rackajam koncertjével. Csütörtökön nyílt Bánhelyi József, az Élő Forrás kézművesei és a Veszprém Megyei Népművészeti Egyesület kiállítása, Novák Ferenc tartott előadást a magyar néptánc évszázadairól. Pénteken a kocsma előtt nyitották meg a fesztivált. Tréfásan folklórbolondnak nevezte a rendezvény megnyitóján a résztvevőket Kovács Krisztián Kiki, aki kidobolta, hogy nemcsak tánc és muzsika, hanem kézművesek és más mesterségek is megjelennek.

Fotó: Penk Tímea

Felléptek a kiscsőszi néptánctábor résztvevői és baráti néptáncegyüttesek, köztük Kubinyi Júlia, Szabó Szilárd és Német Ildikó tanítványai, a Kiscsőszi Ifjúsági Táncegyüttes, a Bozót táncegyüttes, a Sümeg Táncegyüttes, a Kolontári Sváb Hagyományőrző Csoport, a hetvenéves Eleki Román Hagyományőrző Tánccsoport. A fellépők bort és kalácsot kaptak ajándékba, amiért bemutatták tudásukat a világot jelentő aszfaltnak nevezett téren. A rendezvény Ékes József korábbi országgyűlési képviselő tajvani egyetemi tanár vendégeit is lenyűgözte.

Fotó: Penk Tímea

Kovács Norbert Cimbi arra hívta fel a figyelmet, hogy a pajtafesztivált hatnapos tánctábor előzte meg. Hahn-Kakas István, Tombor Bea, Kádár Ignác és Nagypál Anett oktatták fiatalokat. Az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület célja, hogy a néphagyományt a maga valójában, egyszerűségében adja tovább a fiataloknak, és arra sarkalja az idősebbeket, hogy megosszák tudásukat.

A Pajtafesztiválon nagy sikert aratott a Dűvő zenekar koncertje, a Háry parasztrevü, Boka Gábor és a Parasztok. A Dunántúl táncgálán fellépett a Táncol-Kodo Táncegyüttes, a Sopron Táncegyüttes és a Gerence Néptáncegyüttes.

Szombaton reggel művész-politikus közéleti főzés és piknik, véradás, tejkóstoló, játékos családi verseny várta a vendégeket. Délután Mohácsy-Kisfalusi Renáta a kutyákról tartott előadást, majd a búcsúi sütemények fesztiválja után a Boróka Népdalkör lépett fel a templomban. A Fláre Beás Zenekar, a Fajkusz Banda, Miquèu Montanaro és Baltazár Montanaro-Nagy koncertje után az Eszterlánc Zenekar lépett fel. A Fölszállott a Páva gálaműsor után A helység Kalapácsát mutatták be a Honvéd együttes régi tagjai.

Videó: Penk Tímea

Vasárnap délelőtt a Pajta Szólótáncosa versenyt rendezik. A fél tizenkettőkor kezdődő szentmisén Bali Tibor plébános vendége Szerenka Miklós, a Veszprémi Érsekségi Főegyházmegye általános elnöke, fellép a Borostyán Férfikar. Mise után karikázó és verbunk látható a templom előtt, majd Jó ebédhez szól a nóta Sallai Flórián zenekarával. Két órától a dalkörök lépnek fel, négytől kiscsőszi Hunyorgók bábcsoport előadása látható. Fél ötkor a Karád és muravidék táncegyüttes műsorát a Romungro Gipsy Band pajtazáró koncertje követi. A fesztivál ideje alatt számos kiállítás is látható.

Korábbi írásaink:

https://veol.hu/kultura/pajtafesztival-kiscsosz-somlo-sag-1845573" target="_blank"

https://veol.hu/kultura/vilagot-jelento-aszfalt-1845996" target="_blank"

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!