Hírek

2017.05.04. 16:40

Kalandpark: a hely, ahol újra gyerek lehetsz

Tihany - Találós kérdés: mi az a hely, ahol az ember szabadon érezheti magát újra gyereknek, ráadásul úgy élhet veszélyesen, hogy közben biztonságban van? Természetesen a kalandpark, amelyből évről évre több van környezetünkben. Szakértőt kérdeztünk, mit kell tudni róluk.

Horváth Gábor

- Az utóbbi időben valóban megszaporodtak a kalandparkok - reagált érdeklődésünkre Horváth Csaba társtulajdonos, aki nyolc éve üzemeltet ilyen létesítményt Tihanyban.

- Tavaly jött egy komolyabb változás. Egy balesetet követően szigorították a biztonsági előírásokat. Szerencsére nem sérült meg senki komolyabban, és az eset igazából nem is kalandparki területen történt, de arra jó volt, hogy elinduljon valami, ami évek óta érlelődött - magyarázta Horváth Csaba. Megtudtuk tőle: korábban két évre adtak működési engedélyt, most ez egy év lett, az engedélyeztetés költsége pedig duplájára emelkedett. A vizsgálatok a felszerelések mellett a fákra is kiterjednek, a növényeket - amennyiben szükség van rá - ultrahangos mérésnek vetik alá.

- Én ezt nagyon jó dolognak tartom, a költségek persze növekedtek, de fontos, hogy mindenütt megfelelő hangsúlyt fektessenek a biztonságra. Javaslom, hogy indulás előtt mindenki tájékozódjon, rendelkezik-e érvényes TÜV-minősítéssel az adott park!

 

Horváth Csaba elmondta, a kalandparkokat nem kategorizálják nehézségi fok szerint, ez inkább a pályákra jellemző. Az átlagos parkokban azonban nincs nagy szórás ebből a szempontból, ennek egyszerű a magyarázata: nagyon nehéz pályára nincs igény.

- Az ember legyen biztonságban, érezze magát komfortosan, legyen sikerélménye. Mosolyogva, vidáman jöjjön le, ez a cél, a lényeg. Szép környezet, udvarias kiszolgálás, így teljes az élmény.

A tihanyi létesítményben van pálya, amelyet 130, és van olyan, amelyet 140 centiméteres magasságtól lehet használni. Ezek mellett a legkisebbekről sem feledkeztek meg, a gyerekpályán felnőtt segítségével próbálhatják ki magukat az apróságok.

- A parkok népszerűsége töretlen. Az emberek szeretik ezt az időtöltést, hiszen szabadban, szép környezetben van és élvezetes. Bárki kipróbálhatja, nem kell hozzá különleges képesség és tudás. Nálunk van egy gyakorlópálya, amelyen a legjellemzőbb akadályok vannak. Azon kell először végigmenni, ha valaki bizonytalan, a próba jól szolgál saját megnyugtatásra is.

A kalandparki főszezon még nem indult be, az iskolai tanév vége jelenti az igazi rajtot, ugyanakkor a legtöbb ilyen szórakoztató létesítmény, ha csökkentett nyitvatartással is, de már kitárta kapuit.

Megyénkben számos helyen lehet ezt a remek szabadidős tevékenységet űzni, Tihany mellett többek között Kislődön, Zánkán, Balatonfüreden, Balatonfűzfőn, valamint Csopak és Veszprém között található kalandpark.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!