Hírek

2013.12.13. 10:24

Leköszön a vezérigazgató

Több kisebb cégből egy tőkeerős, a város érdekeit és a lakossági szolgáltatást maximálisan szem előtt tartó Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt-t. épített fel tíz esztendő alatt Göttlinger László. Most ismét nagy horderejű változások várhatók a vállalat életében, amelyek levezénylését már nem vállalta, ezért december 31-én távozik a posztjáról.

Tremmer Tamás

Immár bizonyos, január 1-től vezetőváltás lesz a „VKSZ” Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt. élén. Göttlinger László vezérigazgató munkaviszonyának közös megegyezéssel történő megszüntetését kérte. Ennek apropóján beszélgettünk.

- Mi az oka annak, hogy ilyen elhatározásra jutott? – kérdeztük a vezérigazgatótól.

- Két dolog motivált. Jövő februárban betöltöm a 63. életévemet, másrészt jövőre megjelenik az új közműtörvény, amely szabályozni fogja a már nonprofit alapon működő közszolgáltatókat. Ez utóbbi átalakítást fog indukálni a VKSZ-nél is. Úgy gondolom, az a szerencsés, ha ezeket a folyamatokat olyan kolléga vezényli le, aki később a cég(ek) irányítását is végzi.

- Tíz évet töltött a vállalatnál, mik azok az „élmények” amelyek örökre megmaradtak az emlékezetében?

- 2004. január 1-én léptem be a céghez, februárban a hőszolgáltatással kapcsolatos kérdésekben tartottunk lakossági fórumot. Előző év őszén derült ki az ominózus sikkasztási dolog. Mi akkor kaptunk, hideget, meleget egyaránt. Nagy örömömre szolgált, hogy ősszel, amikor bemutattuk az addig elért eredményeket, a fórum már kellemes légkörben zajlott.

Arra is büszke vagyok, hogy 2004-ben bevezettük az egységes vállalatirányítási rendszert, majd 2007. végén az elektronikus iratkezelést.

A város időközben felállította azt a tőkeerős nagy céget, amivel meg lehetett alapozni azt a szolgáltatási színvonalat, amit a lakosság elvárt. Emberfeletti vállalásnak tűnt a sok kisebb városi cégből egy egységes nagyot létrehozni

- Gondolom kellett hozzá némi rutin

- 1969-ben kezdtem dolgozni, szinte végig olyan cégnél voltam, ahol fogyasztókkal foglalkoztam. Tíz évvel később már vezető beosztásokat töltöttem be az áramszolgáltató különböző egységeinél.A több mint 30 év vezetői tapasztalatomra szükség volt ahhoz, amit a VKSZ Zrt-nél végrehajtottunk.

Az áramszolgáltatónál sokat tanultam, főként a privatizáció éveiben, 1995-96-ban. A vállalat először a francia, majd a francia-német közös, majd pedig a német tulajdonba került. Mi vezetőként rendszeresen részt vettünk külföldi tanulmány utakon, ahol az ottani működésbe nyertünk bepillantást. Rendkívül hasznosak voltak ezek. Ott szembesültünk azzal, miként kell kinéznie egy üzleti tervnek: milyen a kialakítása, hogy tálalják a kockázatokat, a premisszákat, és a többi, ami az önkormányzati szektorra egyáltalán nem volt jellemző. Ezek mind visszaköszöntek, amikor Veszprémben elindítottuk az átalakulási folyamatot.

- A többségi tulajdonos veszprémi közgyűlés állást foglalt a leköszönéséről. Mindkét oldal méltatta a tevékenységét. Mivel sikerült elérnie ezt az összhangot?

- Ha kell, vállalom a konfrontációt, de alapvetően azt tartom, amit az egyik korábbi vezetőm mondott: próbálj meg a másik fél eszével gondolkozni, aztán állapodjatok meg. Ez a hozzáállás végigkísérte az elmúlt tíz évemet. Konfrontálódni könnyebb, mint tárgyalásos úton a megoldást keresni.

A másik pedig, hogy mindig igazat kell mondani, a lakosság ezt elfogadja, megérti. A kommunikáció jelentőségét nem győzőm hangsúlyozni, és ez napjainkban még inkább felerősödött. Mindenkinek tudomásul kell venni, a VKSZ Zrt. nem csak egy díjbeszedő cég, hanem nagyon széles a tevékenységi körünk, amit finanszíroznunk kell. És ezt meg is lehet értetni a lakossággal.

- Másként kérdem: egy városi tulajdonban lévő cégnél miként sikerült elérnie, hogy a gazdasági racionalitás működtesse a vállalatot, ne pedig a politikai akarat?

- Úgy vélem, a jó vezetőnek három azonos súlyú dolognak kell tudnia megfelelni: A tulajdonos elvárásainak eleget kell tenni, de veszteséges gazdálkodást nem szabad végezni. Emellett a lakossági elvárásoknak is meg kellett felelnünk, amit hosszabb folyamat eredményeként sikerült is elérnünk. Ugyanakkor figyelnünk kell rá, hogy az alkalmazottaink szintén elégedettek legyenek.

Szeretném hangsúlyozni, ahhoz, hogy a vezérigazgatói feladatnak így meg tudjak felelni, kellett a nyugodt családi háttér. És kellettek azok a kollégák, akikre maximálisan támaszkodhattam.

- Meddig tölti be a vezérigazgatói ps?

- Januártól kizárólag a Csarnok Kft-ét irányítom, amelyet eddig is én vezettem. A VKSZ Zrt-nél egy évre kaptam tanácsadói megbízást.  Dr. Temesvári Balázst, az új vezérigazgatót maximálisan támogatom. A mi kapcsolatunk nem új keletű, hiszen már a Veszprém Rt-nél is dolgoztunk együtt, majd akkor is, amikor a KDRFÜ-höz, majd a Széphőhöz került. Folyamatos konzultációkat tartottunk, segítve egymás vezérigazgatói tevékenységét. Éppen ezért bátran kijelenthetem, a vezetőváltás zökkenőmentes lesz.

 

 

Összeolvadás, kiválás

Göttlinger László 2004. január 1-gyel került a Hőforg Kft. élére, 2004. június 30-tól nevezték ki a Kommunális Rt. vezérigazgatójának. AHőforgot beolvasztották a Kommunális Rt-be, így jött létre a Közüzemi Szolgáltató Zrt. 2006. júliusában a várostól megkapták a temetőgondnokságot. A 2007. június 30-tól beolvadt a Veszprém Zrt., a Veszpark Kft., és a Piac és Vásárcsarnok Kft., majd 2009. december 31. napjával a Multicsarnok Kft. is.Közben 2008. augusztusában átadták a Veszprém Arénát.

2012. június 30. napjával a Veszprém Aréna, mint ingatlan kivált a VKSZ Zrt-ből és beolvadt a működtető Csarnok Kft.-be, amely 100 százalékban városi tulajdon lett.

2013. január 1-től intézmények, iskolák, óvodák üzemeltetését is végzi a VKSZ, ami szintén nagy feladat volt. A kezdeti döccenők után sikerült konszolidálni a helyzetet.

A hulladéktörvény 2014. január 1-től előírja, hogy hulladékgazdálkodási közszolgáltatást csak nonprofit gazdasági társaság végezhet, ezért kiválás útján létrehozták a Veszprémi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft.-t. További cégátalakítások isvárhatóak, hiszen a nonprofit közszolgáltatási tevékenységeket le kell választani a profittermelő egységekről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!