Hírek

2017.01.17. 15:27

Leszállás a kórháznál - Megvan minden engedély

Veszprém – Mától újra a kórháznál szállhatnak le a mentőhelikopterek, miután az intézmény megkapott minden engedélyt a leszállóhely működtetéséhez.

Marton Attila

A Regionális Onkológiai Centrum tetején kialakított leszállóhely üzemeltetését lehetővé tevő hatósági engedélyezési folyamat lezárult, minden szükséges engedély a kórház rendelkezésére áll, és jogerős. A személyi és a tárgyi feltételek teljes körűen biztosítottak, írta közleményében a Csolnoky Ferenc Kórház kedden.

Dávid Gyula, a kórház megbízott főigazgatója érdeklődésünkre elmondta, a leszállóhely üzemeltetésével a korábbinál biztonságosabbá válik a betegek szállításának és ellátásának folyamata. Hozzátette, az Onkológiai Centrum építése 2015. január elején indult, a beruházás még abban az évben lezárult, a központ 2016 elejétől fogad betegeket.

A centrum épületének tetején létesített, ezért ötödosztályú reptérnek minősülő leszállóhely engedélyeztetése ezután kezdődött el tavaly februárban.

– Az eljárás voltaképpen hatósági engedélyek jóváhagyásának sorozata volt, egy ilyen folyamat más esetekben is nyolc-tíz hónapig tart, a veszprémi engedélyeztetési eljárás időtartama átlagos – mondta a főigazgató. A hatóság december végén adta ki az üzemben tartási engedélyt, ami mostanra jogerőssé vált, és a működtetés feltétele.

Az eljárás során elvégezték a próbaberepüléseket is. A korábbi tapasztalatok szerint hetente átlagosan három-hat alkalommal száll majd le mentőhelikopter a regionális centrum épületének tetején. Dávid Gyula felidézte, az elmúlt két évben kényszerűségből a Veszprém Arénánál kellett leszállnia a légimentőknek, a külvárosból rohamkocsi szállította a betegeket a kórházba.

Tavaly nyáron néhány speciális esetben előfordult az is, hogy a rendőrség biztosítása mellett a kórháznál lévő kereszteződésben landolt a mentőhelikopter.

Mint ismert, az onkológiai centrum építésének megkezdésekor, 2015 elején megszűnt a kórháznál a mentőhelikoptereknek leszállást biztosító helyszín. A kórház udvarán az egykori urológiai gondozó épületének helyén létesült még 1996-ban az a mentőhelikopter-leszállóhely, amelyet mától felvált az onkológiai központ tetején létesített reptér.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!