Hírek

2013.07.26. 05:36

Litkey tizenegyedszer

Litkey Farkas a klasszikus hajók között verhetetlen a Kékszalagon.

Napló sport

Ez a megállapítás egyáltalán nem túlzás, hiszen tizenhárom éven belül tizenegyedszer nyerte meg Európa legrégibb tókerülő regattáját. Csak akkor nem ő nyert, amikor a modern hajók is rajthoz állhattak.

Hatalmas tömeg várta a füredi mólónál a 45. Kékszalag befutóját annak ellenére, hogy éjfélig kellett várni az első érkezőre. A gyenge szeles idő miatt elmaradt a csúcsdöntés, de az első helyen célba érkező Litkey Farkas és csapata az EvoPro Lisával így is történelmet írt: soha még senkinek nem sikerült tizenegy alkalommal megnyerni Európa leghosszabb tókerülő versenyét.

 

A verseny győztese, Litkey Farkas és 17 tagú csapata a 45. Kékszalag Nagydíj Balaton-kerülő vitorlásversenyen Balatonszemes közelében 2013. július 25-én. Litkey Farkas tizenegyedszer nyerte meg a vitorlásversenyt. (MTI Fotó: Szántó Áron)



A 45. Kékszalagnak, az utolsó klasszikus viadalnak ezúttal 521 hajó vágott neki reggel 9 órakor a légvonalban 155 kilométeres Balatonfüred-Kenese-Siófok-Keszthely-Balatonfüred távnak, hogy kikötés és külső segítség nélkül körülvitorlázzák a Balatont 48 óra alatt. A hajók a balatonfüredi móló elé telepített hét kilométer hosszú rajtvonalról vágtak neki az erőpróbának.

Nagyszerű versenyt hozott az idei év, a gyenge szeles időjárás alaposan megnehezítette a résztvevők dolgát. Hozzá kell még tennünk, az idei verseny a fordulatok viadala volt. Gyakorlatilag Keszthelyig Litkey egyik legnagyobb vetélytársa, a Király Zsolt kormányozta Raffica vezette a mezőnyt.

Keszthelynél is elsőként fordult, mögötte a Principessa, majd a Lisa következett több kilométeres hátrányban. Az egyre gyengülő, foltossá váló, kihagyó szélben azonban Litkeyék felzárkóztak, s előbb megelőzték a Principessát, majd Badacsonynál utolérték a Rafficát is.

Természetesen Király Zsolték nem adták fel és sikerült visszaszerezniük a vezetést. Ezután a sötétedésig külön csatát vívott a Raffica és a Lisa, hol az egyik, hol a másik állt az élen. Napnyugtakor újabb fordulatot hozott a vetélkedés, az északi frissülés segítségével a Raffica meglépett, ám a Lisa a déli part felé hajózott és legalább négy kilométeres hátrányban előbb elérte a dél-délkeleti szelet és meglódult.

A Raffica nem tudott újítani, és Balatonszemesnél azzal szembesült, hogy a Lisa újra előtte jár. Ettől fogva Litkey Farkastól már nem lehetett elvenni a győzelmet, s éjfél előtt néhány perccel elsőként ért célba Balatonfüreden.

 

Litkey Farkas a balatonfüredi célbaérkezés utáni pillanatokban a 45. Kékszalag Nagydíj Balaton-kerülő vitorlásversenyen 2013. július 25-én. Litkey Farkas tizenegyedszer is megnyerte a vitorlásversenyt. (MTI Fotó: Turcsi Gábor)



- Nagyon motivált voltam, főleg azért, mert a csapatunknak legalább a fele az idén csatlakozott hozzánk és ők még soha nem nyertek Kékszalagot. Az újoncok lelkesedése határtalan volt és ez engem is komolyan vitt előre - hangsúlyozta a tizenegyszeres győztes, Litkey Farkas.

A Kékszalagok legjobbja úgy fogalmazott, nem érzi utolérhetetlennek a rekordját, ám, aki képes ennél többször nyerni, az mindenképpen megérdemli. Egyik legnagyobb vetélytársáról, Király Zsoltról is nyilatkozott Litkey: - Mindig is nagyon korrekt volt a kapcsolatunk. Sok mindent megbeszélünk egymással és mindig számíthatok rá, kikérem a tanácsát is. Elsőként gratulált nekünk. Fantasztikus trófeákat tudhat magáénak. Európában minden komoly nemzetközi tókerülőt megnyert, kivéve a Kékszalagot. Kiváló ellenfél, nagyon meg kellett küzdenünk a sikerért.

Litkey Farkas hozzátette, nincs titka a sikerének, mindent a mestereitől tanult el. Vagyis a verseny elején még nem annyira koncentrált, tartogatja az erejét az estére. Ez most is így volt. A szólóversenyeken pedig megtanulta, miként kell a parti szélben vitorlázni, ennek is nagy hasznát vette.

- Jövőre már a modern hajók is korlátozás nélkül rajthoz állhatnak. Természetesen újabb kihívás ez nekünk. Van hozzá egy remek hajónk és akadnak lelkes támogatóink is, ami azt jelenti, egy jó darabig még biztosan ott leszek a mezőnyben.  




Péntekre megélénkült a szél

A gyenge szeles időben péntek reggelig mindössze 25 hajó futott be. A Lisa után másodikként ért célba a Raffica, harmadik pedig a Principessa volt. Aztán kora délelőtt megélénkült a szél, amit a vitorlások kihasználtak. Délig a mezőny egyharmada érkezett be. Úgy tűnt, a legtöbben képesek lesznek szintidőn belül teljesíteni a tókerülést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!