Hírek

2017.04.09. 19:10

Értékes műemlék épületeket őriz Lovászpatona

Lovászpatona - Bőven kínál felkutatásra, megőrzésre váró helyi értékeket Lovászpatona gazdag múltja mind az épített környezet, mind az egyéb kulturális örökség terén. Lelkes lokálpatriótáknak köszönhetően a falumúzeum és a települési értéktár is folyamatosan gyarapodik.

Polgár Tibor

A helyi értéktár bizottság legutóbbi ülésén a Lovászpatonai Baráti Kör Közhasznú Egyesület egy 19. és egy 20. századi épületet, valamint egy kulturális örökséget javasolt felvenni az értéktárba. Ennek nyomán a Mórocz Antal egyházi író, plébános kezdeményezésére 1884-ben épült katolikus templom, továbbá az 1910 szeptemberében avatott egykori katolikus elemi iskola - amely ma kultúrházként működik- mellett az értéktárba került a lovászpatonai születésű Patonay (Pitying) József középiskolai tanár, történész életműve és történelmi monográfiája is. A község értéktára így immár tíz helyi jelentőségű értéket tart számon - tájékoztatta a Naplót Bartha Lászlóné Borsó Katalin, a Lovászpatonai Baráti Kör elnöke. Mint mondta, a templom építését a plébánia kegyura, Wallisné Medgyesi Somogyi Ilona grófnő és az egyházközség finanszírozta, majd Nepomuki Szent János tiszteletére szentelték fel. Területe 370 négyzetméter, toronymagassága 34 méter, közel 300 ember befogadására alkalmas. Elöregedett toronyóráját közel 100 éves működés után 2012-ben digitális ütőórára cserélték.

A falu Árpád-kori templomának mennyezet-freskója közel 400 éves Fotó: Magyar Zoltán

A faluképet ma is meghatározó, három tantermes, impozáns elemi iskola a római katolikus egyházközség és a korabeli iskolaszék beruházásában épült 1910-ben, mindössze négy hónap alatt. A tanítás 1955-ben szűnt meg benne, azóta a falu művelődésének központi épületévé vált. Az értéktár bizottsági ülésen Fehér Mária címzetes főjegyző ismertette a megyei értéktár legújabb döntését, mely szerint az Árpád-kori műemléknek számító helyi evangélikus templom vonatkozásában elfogadták a benyújtott javaslatot az épített örökség kategóriában. Így a Veszprém Megyei Értéktárban már lovászpatonai műemlék épület is van: a mintegy 800 éves, bástyaszerű kőfallal körbevett, gúlasisakos tornyú, a romantika és a gótika stílusjegyeit magán viselő, az evangélikus egyház által szépen gondozott templom.

Patonay (Pitying) József életműve a lovászpatonai értéktár része lett.

Bartha Lászlóné megjegyezte, Lovászpatona vezetése elkötelezett a helyi értékek megóvásában, népszerűsítésében. Ezt példázza a falumúzeum is, amely folyamatosan újabb és újabb helyi vonatkozású történelmi emlékekkel, forrásokkal gazdagodik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!