Hírek

2006.05.27. 19:00

Madárinfluenzában halt meg egy indonéz kislány

Jakarta, Kubu Simbelang (MTI/Reuters/AP) - A madárinfluenza emberre veszélyes H5N1 vírusa végzett egy tízéves indonéziai kislánnyal, aki a hét elején halt meg Bandung városában - erõsítette meg az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által akkreditált hongkongi laboratórium szombaton a helyi indonéziai vizsgálat eredményét.

Mórocz Zsolt

A lány 18 éves bátyjánál, aki húgához hasonlóan kedden hunyt el, a héten szintén a H5N1 vírus jelenlétét állapították meg indonéz szakemberek. A hongkongi labor azonban egyelõre nem igazolta azt az eredményt. "Ez határeset, egyes eljárások negatív eredményt adtak, talán a mintavétel vagy a kezelésmód, talán a hongkongi laboratórium valamilyen más problémája miatt" - mondta I Nyoman Kandun, az indonéz járványügyi intézet fõigazgatója. "Korábban is volt már egy hasonló esetünk" - tette hozzá.

Az újabb halálesettel már 34 halottja van a madárinfluenzának Indonéziában, világszerte pedig 125. Az indonéz család tragédiája kapcsán fölmerült a gyanú, hogy a testvérek esetleg egymástól kapták el a kórt, vagyis hogy a vírus emberrõl emberre terjedt át. Ez volna az elsõ ilyen eset a madárinfluenza kórtörténetében.

Emiatt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szombaton felkérte a madárinfluenza elleni gyógyszert, a Tamiflut gyártó svájci Roche céget, hogy készüljön fel "globális készletek" forgalmazására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!