Hírek

2012.10.05. 13:03

Mádl Ferenc élete és munkája példaértékű

Herend - Tudósként, egyetemi tanárként is példát mutatott nekünk, mondta Áder János köztársasági elnök Mádl Ferenc szobrának avatásán a Herendi Porcelánmanufaktúra udvarán.

Balla Emőke

Felemelő alkalomra gyűltünk össze, nagyszerű emberre emlékezünk. Olyan emberre, akinek gondolkodásában szorosan összekapcsolódott magyarság és európaiság, kereszténység és polgárosodás, jog és erkölcs. Köztársasági elnökként is ezeket az értékeket képviselte, így ismerte meg őt az ország, mondta ünnepi beszédében Áder János.



Magyarország köztársasági elnöke szólt arról, Mádl Ferenc mindig szerettel beszélt szülőföldjéről, a Manufaktúra igazgatóságának egykori elnökeként tudásával, tekintélyével segítette a hungarikum népszerűsítését. Tudta, hogy az igazi polgárnak nemcsak jogai, hanem kötelességei is vannak, ezért mondott igent Antall József miniszter hívására, három évig az Antall-kormány tárca nélküli minisztere volt, majd művelődési és közoktatási miniszterként tevékenykedett. Fájlalta, hogy életében nem valósult meg a hit és erkölcs oktatása az iskolában, a Tízparancsolat követelményrendszere létszükséglet a ma embere számára. Vallotta, hogy európaiság és magyarság, kereszténység és polgárosodás elválaszthatatlanok egymástól.

Gaál Zoltán egyetemi tanár, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. igazgatóságának elnöke köszöntőjében úgy fogalmazott: a Manufaktúra fontosnak tartja a közel két évszázados múlt hordozta értékek megőrzését, az elődök emlékének ápolását. Büszkén állít emléket azok előtt, akiknek jelleme, életútja, gondolkodása, tisztessége, közösségért végzett szolgálata erre méltóvá teszi. Ezt követeli meg tőlünk az erkölcsi parancs, hiszen ahogyan mi közelítünk a múlthoz, úgy viszonyul majd hozzánk a jövő, ugyanazt a tiszteletet várhatjuk el az utókortól. Fontosak a pozitív példák, azok az emberek, akikre felnézhetünk, akikből erőt gyűjthetünk. Mádl Ferenc élete és munkássága példértékű mindannyiunk számára. 1998 és 2000 között a Porcelánmanufaktúra igazgatóságának elnöke volt, köztársasági elnökként is szívesen kísérte vendégeit Herendre, morális gerincet adott a Manufaktúrának.

A szobrot  melyet Tamás Ákos, a Herendi Porcelánmanufaktúra iparművésze készített  Mádl Dalma és Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója leplezte le, Korzenszky Richárd tihanyi perjel áldotta meg.  Az ünnepségen Eperjes Károly  Kossuth-díjas színművész Ady Endre Köszönöm, köszönöm, köszönöm című versét mondta el, közreműködött a HM Légierő Zenekara.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!