Hírek

2015.02.05. 15:09

Maguknak sem vallják be a fiatalok, hogy melegek

Sok fiatal elszökik otthonról vagy kis híján az öngyilkosságot választja, mert nem tudja feldolgozni, hogy a saját neméhez vonzódik – mondja az eltűnt gyermekek keresésével foglalkozó alapítványt vezető veszprémi Sinka Vivien, aki a legnagyobb közösségi oldalon önként vállalta fel másságát a napokban.

Szabó Péter Dániel

– Úgy tartják, hogy egy ember csak akkor lehet szabad és önmaga, ha ki tudja zárni a világ és a társadalom elvárásait, s csakis magának akar megfelelni. Ezzel csak az a gond, hogy a gyakorlatban nehéz megvalósítani, hiszen mindenkit érdekel valamelyest, hogy mit mondanak róla. Sokat beszélgettem édesanyámmal erről, végül arra jutottam, hogy számomra az lesz a legtisztább út, ha nyilvánosan is felvállalom: a lányokhoz vonzódom.  Nagy könnyebbség és megnyugvás ez számomra. Bízom abban, hogy ezután is elfogadnak majd az emberek, és bízom abban a közösségben, akik segítik a munkámat, s akik nélkül nem találtunk volna meg több mint 200 eltűnt 18 éven aluli gyereket az elmúlt években – mondja a Fiatalok a fiatalokért országos díjjal is kitüntetett 24 éves Vivien.

Vivien azért is vállalta fel másságát, hogy segíteni tudjon a hasonló cipőben járó fiataloknak (Fotó: Szabó Péter Dániel)

– Az elmúlt napokban elég sok hozzám hasonló fiatallal beszéltem, akiknek az élete a társadalom és a szülői nyomás miatt iszonyúan viszontagságos. Sokszor maguknak sem merik bevallani, hogy melegek. Az is elképesztő, hogy milyen negatív példák vannak. Volt olyan szülő, aki – miután a fia bevallotta neki homoszexualitását – elektrosokk-terápiára akarta küldeni a gyermekét, míg mások mérgükben 16 évesen az utcára tették. A szomszédoknak tűnt fel, hogy napok óta nem látták a gyereket, utána szóltak csak a rendőrségnek, hogy eltűnt. A legdurvább történet viszont az, amikor egy tinédzser fiút a saját édesanyja és bátyja meztelenül rugdosott a fürdőszobában a földön, s közben azt üvöltötték neki: te mocskos buzi! – meséli a sokkoló sztorikat Vivien.

– Tudom, hogy sokan betegségnek, aberrációnak tartják a homoszexualitást, ám épp emiatt, az agresszív megnyilvánulásoknak és a kirekesztésnek köszönhetően akar sok tinédzser és felnőtt is véget vetni az életének. Pedig ha jobban megnézzük, mi is ugyanolyan emberek vagyunk és ugyanúgy élünk, mint mások. A sarki kisboltban lévő eladóról sem tudjuk, hogy meleg vagy sem. Ha szeretjük, mert kedves és segítőkész, akkor ezen mit sem változtat a nemi hovatartozása. Nincs különbség ember és ember között, az előítéletek helyett beszéljenek a tettek és a tények – mondja Vivien, aki az általa vetett Együtt az Eltűnt Gyermekekért Alapítvány keretein belül a jövőben is szívesen segít, s ad tanácsot a hasonló problémával küzdő fiataloknak és szülőknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!