Hírek

2014.01.09. 19:25

Magyarországnak csak egy jövője van

Veszprém - Brusznyai Árpád öröksége arra tanít, hogy polgárnak kell lenni mindig, minden körülmények között, mondta dr. Navracsics Tibor a Megyeház téren csütörtök este tartott megemlékezésen.

Balla Emőke

Az 1956-os forradalom és szabadságharc veszprémi mártírjára halála napján a Brusznyai szobornál tartott megemlékezést Veszprém város önkormányzata és a Védegylet Veszprémért Egyesület. Dr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes ünnepi beszédében úgy fogalmazott: egyenes életút Brusznyai Árpádé, ugyanakkor olyan életút, amelyet a kényszerek határoztak meg. Azáltal, hogy osztályidegennek bélyegezték őt, bármilyen kivételes tehetségű volt és ígéretes a pályafutása, száműzték távol a családjától, ide, Veszprémbe. Ő ezt nem száműzetésként fogta fel, hanem otthont teremtett magának. Veszprém befogadó város, Brusznyai Árpádot nemcsak elfogadta, de a helyi társadalom legközkedveltebb tagjává vált. Példamutató Brusznyai Árpád az 1956-os teljesítménye, az a helytállás, ahogyan a  legválságosabb időben mert a forradalom élére állni, az elszabaduló indulatoknak gátat vetni, megmenteni olyan embereket, akikkel az élet egyetlen kérdésében sem értene egyet.

"Brusznyai Árpád életének titka, hogy a leginkább megközelítette azt az eszményi életet, amely kimagaslóvá teszi a közösség tagjai közül, megközelítette azokat az eszményeket, amelyekért érdemes élni: a közösségért, a közösség nemesítéséért" - mondta dr. Navraciscs Tibor. "Brusznyai Árpád erkölcsi tisztaságával, tisztánlátásával, egyenes tartásával, világos nézeteivel, magatartásával utat mutatott mindenkinek. Mértéktartása, önfegyelme és mások fegyelmezése 1956-ban lehetővé tette, hogy Veszprémben békésen sodródjanak a forradalom napjai, ez ma is nehéz örökség. Arra tanít minket, hogy polgárnak kell lenni, mindig, minden körülmények között. Meghallgatni a másikat, higgadtan vitázni, soha el nem felejteni, hogy Magyarországnak csak egy jövője van, a polgári jövő".


Navracsics Tibor: Brusznyai Árpád életútja egyenes, noha kényszerek határozták meg. A forradalomban gátat vetett az indulatoknak (Fotó: Penovác Károly)

 

Brusznyai Árpád tiszta, higgadt, bölcs, józan ember volt. Egyéniségét, alakját sokan megírták könyvekben, Balogh Elemér író is hozzájárult, hogy Brusznyai emlékét megelevenítse. Az esti megemlékezésen az író arról beszélt, hogy Petőfi Sándor volt Brusznyai Árpád kedvenc költője. Elsősorban nem a forradalmár Petőfit szerette, hanem a vidám Petőfit. Kedvenc írása A helység kalapácsa című elbeszélő költemény volt, a magyar irodalom kimagasló teljesítményének tartotta,  sokszor idézett belőle, a diákjait is arra biztatta, szórakozzanak, nevessenek rajta. A tanár úr nagy nevető volt, harsány kacagásával, jókedvével mindenkit magával tudott ragadni.  "Nekünk is meg kell tennünk mindent azért, hogy olyan országot építsünk fel, ahol a vidámság, a derű és a bizalom tölti meg a magyar emberek szívét" - zárta gondolatait Balogh Elemér.

A megemlékezések után dr. Navracsics Tibor és Porga Gyula polgármester megkoszorúzták az emlékművet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!