Hírek

2017.01.10. 14:49

Már Veszprémben is lopják a kabátokat a szabadfogasról

Veszprém - Külföldi mintára Magyarországon is egyre több városban megjelennek a Szabadfogas mozgalomhoz csatlakozó intézmények. Hétfőtől a Veszprémi Petőfi Színház is csatlakozott a kezdeményezéshez.

Kovács István

Ahogy arról korábban már beszámoltunk a színház előtti téren megjelent egy fogas "Ha fázol, vegyél el egy kabátot. Ha nem szeretnéd, hogy mások fázzanak, tegyél ide egyet." felirattal. A jótékonysági akcióval azoknak próbálnak segíteni, akiknek az extrém hideg időjárási viszonyok között is az utcán kell boldogulnia, esetleg nem telik téli kabátra.

Rengetegen kapcsolódtak be az akcióba, de a jelek szerint akadt, aki félreértette a kezdeményezést.

A Népszava adott hírt először róla, hogy Budapesten olyan emberek is válogatnak a kabátok közül, akik nem rászorulók.

Az egyik adományozó Facebook oldalán azt írta, amikor a helyszínre érkezett, négy jól öltözött, ám meglehetősen „rosszarcú" személy válogatott az elsősorban hajléktalanoknak szánt kabátokból. „Hajléktalan, rendőr sehol a közelben. Hiénák várják a szabadrablást, szinte marakodva lesik a portékát, nyomban rámennek a tiszta, minőségi, jó holmikra, undorral lökik félre a sálat, a sapkát" - írta. Hasonló beszámolók érkeztek Debrecenből is.

Sajnos már Veszprémből is kaptunk ilyen visszajelzést. Egy veszprémi olvasónk írta facebook posztjában, hogy olyan emberek (idős, jól szituált hölgyek) is válogatnak az adománynak szánt kabátok között, akiknek feltehetően nincs rá szükségük:

"Az imént sétáltam el a fogasok mellett, ahol két nagyon is jól szituált, ápolt, bőr kistáskás nénike próbálgatja a kabátokat. Ez a kezdeményezés nem a cserekereskedelemről szól, hanem az adakozásról, mások megsegítéséről. Ha valaki úgy gondolja, hogy ez alanyi jogon jár neki, mert esetleg berakott egy szakadt kabátot, az kérem gondolkozzon el és cseréljen helyet azzal, akinek még szakadt kabátja se volt."

A színház ruhatartó állványa 2017. január 15-ig, vagyis vasárnapig várja a teátrum előtt mindazokat, akiknek kabátra van szükségük, és azokat is akiknek van felesleges kabátja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!