Hírek

2006.05.26. 18:57

Markó Béla bírálja a román hatóságokat

Bukarest - A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke bírálta pénteken a hatóságokat a madárinfluenza romániai terjedése és hivatalos kezelése miatt.

MTI

Markó Béla a szövetség területi elnökei konzultatív tanácsának (TEKT) Marosvásárhelyen tartott ülése után rendezett sajtóértekezleten beszélt a járványról, és kitért a kormányzati struktúra tervezett reformjára is. A tanácskozáson részt vett Takács Csaba ügyvezetõ RMDSZ-elnök is.

Mint Markó fogalmazott, a madárinfluenza-járvány romániai terjedésében, a helyzet kialakulásában jelentõs szerepet játszottak az illetékes állami hatóságok, az önkormányzatok és az érintett cégek által elkövetett súlyos mulasztások. Ezeket csak tetõzte a román hírszerzõ szolgálat (SRI) által kiadott, tartalmában súlyosan kifogásolható jelentés is.

Markó érthetetlennek és tévedésnek mondta, hogy a járvány terjedését elõsegítõ okok felderítésével a hírszerzést bízták meg, holott erre elsõsorban az állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági hatóság lett volna hivatott. Úgy értékelte, a "külföldre való mutogatás" csak arra volt jó, hogy elodázza a helyzet kialakulásában vétkesek felelõsségre vonását. A jelentésben foglalt "fantáziálás" pedig nem kívánt nemzetközi diplomáciai feszültséget teremtett - mutatott rá Markó, hozzátéve: mindezek ellenére úgy látja, ez az eset nem okoz majd lehûlést a román-magyar kapcsolatokban, az ilyen magatartás azonban hosszútávon megronthatja a kétoldalú viszonyt.
- A két ország kapcsolatai jó irányba haladnak, jelenleg éppen az õsszel sorra kerülõ román-magyar kormányülés elõkészítése zajlik - mondta a román kormány magyar miniszterelnök-helyettese.

A TEKT tanácskozásán megtárgyalták a romániai belpolitikai helyzet idõszerû kérdéseit, értékelték az RMDSZ önkormányzati tisztségviselõinek az elmúlt két évben kifejtett tevékenységét, valamint 2006. második félévének RMDSZ-prioritásait. 

Az ülés után Markó Béla, aki egy személyben a Tariceanu-kabinet egyik miniszterelnök-helyettesi hatáskörû államminisztere is, hangoztatta: az RMDSZ teljes mértékben nyitott a román kormányzati struktúra átfogó reformjával kapcsolatban, ám komoly aggályai vannak afelõl, hogy a bukaresti kormánykoalíció belátható idõn belül megfelelõ módon tudna rendezni egy ilyen horderejû kérdést.

A szövetség álláspontja szerint elõbb rögzíteni kell a kormány soron következõ célkitûzéseit, és csak annak függvényében kell módosítani a kabinet összetételét. Markó kifejtette: meg kell vizsgálni a tárca nélküli miniszteri tisztség létjogosultságát is. Például Borbély László, az egyik RMDSZ-es megbízott miniszter egyike volt a leghatékonyabb minisztereknek a kormányban. Ezért a szövetség nemhogy visszahívná a középítkezési és területfejlesztési terület felügyeletébõl és irányításából, hanem akár egy teljes minisztériumot is rábízna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!