Hírek

2017.02.24. 20:15

Felmatricázták a viaduktot az öngyilkosságok megelőzéséért

Az öngyilkosság-megelőző program keretében a Kapcsolat 96 Mentálhigiénés Egyesület Hívj minket! 116-123 mottóval matricákat helyezett ki a Szent István völgyhídra.

Müller Anikó Hanga

A viadukt a megyeszékhely jelképe, de tragédiák színhelye is. A matricák telefonhívásra ösztönözhetik a krízisben lévő embereket, ami életmentő lehet. Payrich Mária pszichiáter, egyesületi elnök elmondta, hazánk a rendszerváltás idején világelső volt az öngyilkossági halálozás terén.

A WHO adatai szerint évente csaknem egymillió ember dobja el magától az életet a Földön. - A megyében 2015-ben több mint kétszáz, a megyeszékhelyen több mint ötven alkalommal kértek segítséget a mentőszolgálattól öngyilkosságot elkövető embertársainkhoz. 2016-ban megyei szinten ez a szám csökkent, de városunkban nem. A rendőrség tavaly ötször vonult a hídhoz öngyilkossági halál miatt, de havonta átlagban egyszer riasztást kapnak. A veszprémi telefonos lelki elsősegély-szolgálathoz az elmúlt évben közel ezerkétszáz krízishívás futott be, melyből négyszázhetvennyolc esetben fogalmazott meg a hívó önpusztító tervet - mondta el Payrich Mária.

Porga Gyula polgármester nagyra értékelte a híd felmatricázásának ötletét. Elmondta, a város vezetését is régóta foglalkoztatja e téma. - A lelkisegély-szolgálat önkéntesei az utolsó esélyt próbálják biztosítani a krízisben lévő embereknek, köszönet illeti őket a munkájukért. Jó tudni, hogy vannak olyan civil szervezetek, melyek segítenek abban, hogy Veszprém élhető és biztonságos város maradjon, e projekt az együttműködés szép példája is. A viadukt térfigyelő kamerákkal felszerelt, de ez nem elég, mert a pillanat törtrésze alatt történik a baj. Biztos vagyok abban, ha a matricán olvasható telefonszámot valaki felhívja, a vonal végén reményt, biztatást kap, mely visszafordíthatja a hídról. Ez lehet, hogy csak egy csepp a tengerben, de a tenger ezzel a cseppel is több lesz - mondta. Szólt arról is, hogy az egyesület felvetése alapján a közeljövőben vezetékes telefonfülkét helyeznek el a viadukt sarkán.

A prevenciós programon részt vett Tóth Györgyi és Czaun János önkormányzati képviselő. A matricák tervezését, elkészítését önkéntesek segítették, Hujder Balázs, Vókó Péter és Bella Márk.

Payrich Mária felhívta a figyelmet a média felelősségére az öngyilkossági esetekről való tudósításoknál. Kérte, népszerűsítsék olvasóik, nézőik körében, ha valakinek segítségre van szüksége, hívja a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenes 116-123-as telefonszámot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!