Hírek

2017.03.26. 07:57

Vigyázzon, ha az erdőben gyűjtöget: két kilogramm felett büntetik!

A jogszabály kimondja, hogy állami erdőterületen saját szükségletre – ami két kilogrammot jelent naponta és fejenként - mindenki szabadon gyűjthet például vadgyümölcsöt, virágot, gombát.

Molnár Sándor

Megjött a jó idő, egyre többen keresik fel főleg kirándulási céllal az erdőket, és sokan szívesen gyűjtögetnek is a természet adta kincsekből. Most éppen a medvehagyma szezonja van. De vajon honnan, mit és mennyit vihetünk úgy haza, hogy ne kövessünk el jogsértést?

– Az erdei haszonvételek körét az erdőtörvény definiálja. A lakosságot is érintheti a gomba, gyógynövény, vadgyümölcs, virág, vagy tobozgyűjtés többek között. Fontos, hogy valaki saját szükségletre gyűjt, vagy kereskedelmi célra. A jogszabály kimondja, hogy állami területen saját szükségletre – ami legfeljebb két kilogrammot jelent naponta és fejenként - mindenki szabadon gyűjthet vadgyümölcsből, virágból, gombából. Viszont magánerdőben, még saját szükségletre szedett mennyiség esetén is kell az erdőgazdálkodó írásos hozzájárulása. Az egyéni szükségletre gyűjtött termék kereskedelmi forgalomba nem hozható. Ha valaki két kilogrammnál nagyobb mennyiséget szeretne gyűjteni, akkor állami területen is kell az erdőgazdálkodói hozzájárulás – mondta el Harhai László a Verga Zrt. erdőőrzési és vagyonvédelmi osztályvezetője.

Az erdoterkep.nebih.gov.hu oldalon közölt térkép segítségével megállapítható, hogy állami, vagy magántulajdonban van-e egy adott erdő és a terület természetvédelmi besorolásáról is információt kaphatunk (védettség, NATURA 2000 besorolás). Védett területen tervezett gyűjtés esetén a természetvédelmi hatóság engedélyére is szükség van.

Az osztályvezető felhívta a figyelmet arra is, hogy védett növényfajokat sem szabad gyűjteni. 2005 óta például a hóvirág is védett, tízezer forintos eszmei értéke van, de az elmúlt évek alatt az emberek már megszokták ezt.

Medvehagyma szedésekor érdemes az orrunkra hagyatkozni, hogy véletlenül se keverje össze senki a gyöngyvirág mérgező levelével. A medvehagyma levelét letépve erős hagymaillatot érezhetünk, ami a gyöngyvirágnál nem tapasztalható, ezért a laikusok is jól meg tudják különböztetni a két növényt. Egyébként mindkettő szedhető, mert egyik sem védett növény.

Az erdőtörvény alapján tilos élő fáról, cserjéről gallyat, díszítő lombot gyűjteni és tilos a moha gyűjtése is. Aki ezt megsérti, az erdővédelmi bírságot kockáztat. Védett területen végzett gyűjtés, vagy védett élő szervezet gyűjtése esetén természetvédelmi bírság kiszabására kerülhet sor.

Most van a medvehagyma szezonja
Fotó: Molnár Sándor

A gyűjtögetőket többek között a területileg illetékes erdészeti hatóság, a rendőrség, az erdészeti szakszemélyzet és a természetvédelmi őrszolgálat tagjai is ellenőrizhetik. Az erdőgazdaságok és a rendőrség közösen végzett terepi ellenőrzésekkel igyekszik visszaszorítani az erdei jogsértéseket, így az engedély nélküli, vagy az engedélytől eltérően végzett gyűjtési tevékenységet is.

Harhai László felhívta a figyelmet a kullancsok megjelenésére is. Erdőjáráskor viseljünk hosszú ruházatot és hazaérve vizsgáljuk át magunkat. A bőrünkbe fúródott kullancsot mielőbb szakszerűen távolítsuk el.  A csípés helyét figyeljük néhány hétig és bőrelváltozás esetén forduljunk orvoshoz. A kullancs által terjesztett vírusos agyvelőgyulladás ellen védőoltással védekezhetünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!