Hírek

2017.04.18. 21:03

Meg kell felelni az igényeknek - kötelező lesz a bölcsődei ellátás

Veszprém - Minden településen, ahol negyvennél több három év alatti gyerek él, vagy legalább öt család igényli a bölcsődét, ott 2018 végéig kötelező lesz a bölcsődei ellátást megszervezni.

Őrsi Ágnes

Nem csoda, hogy a megyeháza Szent István-termében a bölcsődei tájékoztató napon sokan vettek részt. Polgármesterek, körjegyzők, hivatalvezetők is kíváncsiak voltak a lehetőségekre: miként teljesíthető a bölcsődei ellátások átalakítása, tekintve, hogy az önkormányzatoknak ezzel a kérdéssel év elejétől kötelező foglalkozniuk.

Miután Varga Endre, a Család, Esélyteremtési és Önkéntes Házak Hálózatának megyei vezetője köszöntötte a résztvevőket, a megyei közgyűlés elnöke, Polgárdy Imre arról szólt, hogy a 218 megyei település negyede pályázott bölcsőde-, óvodafejlesztésre, -felújításra a Terület- és Te-lepülésfejlesztési Operatív Program keretében. Az eredmények hamarosan várhatóak, és küszöbön áll a második forduló, ami szintén sokaknak segíthet, tekintve, hogy az átalakítás kötelező. A bölcsődei ellátások új rendszerét azért fontos kialakítani, hogy általa is nőjön a települések megtartó ereje.

Összeállt ugyanis a tapasztalat, hogy egyre több anyuka élne a gyed extra lehetőségével; a támogatás mellett dolgoznának is, bár kisgyermekük még nem érte el a kétéves kort, tehát korábban szeretnék bölcsődébe adni. A törvény előírásai szerint az igényeknek megfelelően kell átalakítani a bölcsődei ellátás korábbi rendszerét, és attól függően, hogy milyen formában sikerül ezt megoldani, minden településen, ahol meghatározott számú igénylő él, bölcsődét, mini bölcsődét, családi bölcsődét vagy munkahelyi bölcsődét kell létrehozni.

Az új vagy átalakult intézmény fenntartója lehet az önkormányzat, több önkormányzat társulása, civil vagy egyházi szervezet; a lényeg az, hogy a kötelezettség minden érintett számára kedvezően teljesülhessen. Fürész Tünde miniszteri biztos (Emmi) beszélt a tájékoztatón a bölcsődei rendszer átalakításának alapjairól, a gyermekek napközbeni ellátásának átalakításához kapcsolódó szakmai tartalmakról Kovácsné Bárány Ildikó, a minisztérium (Emmi) főosztályvezető-helyettese számolt be. Mivel kevés lehet a hasonló esetek száma, fontos volt hallani, hogy Dobosné Földi Katalin, a Veszprém Megyei Kormányhivatal Hatósági Főosztálya szociális és gyámügyi osztálya képviseletében mutatta be az engedélyezési eljárás folyamatát.

A gyakorlati, módszertani feladatellátás jelenti az új kereteket betöltő tartalmat, amiről Acsainé Végvári Katalin a Magyar Bölcsődék Egyesülete nevében beszélt, Mátay Katalin pedig a Macske Napközbeni Gyermekellátást Nyújtó Szolgáltatók Országos Egyesületétől. Jellemző része volt mindegyik előadásnak, hogy akik ebben a fontos kérdésben megszólaltak, segítséget, egyénre szabott tájékoztatást ajánlottak a hozzájuk fordulóknak. Már a helyszínen többen érdeklődtek az átalakulási határidőről vagy a kötelező önkormányzati beruházás áfatartalmáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!