Hírek

2014.06.23. 10:17

Megállt a balatoni halpusztulás

Több tényező egyidejű fellépése okozhatta a tavaszi balatoni halpusztulást, erről szól a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) előzetes nyilatkozata. A halhullás befejeződött a tavon.

Tremmer Tamás

Több tényező egyidejű jelentkezésének eredőjeként jelentkezett a tavaszi balatoni halpusztulás, mondta megkeresésünkre Szári Zsolt, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója. Véleményét alátámasztja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnak (NÉBIH) az esettel kapcsolatban kiadott közleménye. Eszerint a „NÉBIH Állat-egészségügyi Diagnosztikai Igazgatóságához június elején érkeztek garda tetemek laboratóriumi vizsgálat céljából. Az elhullás oka összetett, a NÉBIH laboratóriumai több – önmagukban pusztulást nem eredményező – kórokozó jelenlétét is kimutatták, köztük paraziták és vírusok jelenlétét is. Fontos hangsúlyozni, hogy ezek a kórokozók kizárólag halakra veszélyesek.

Az elhullásban a környezeti tényezők is szerepet játszottak, az elmúlt időszak szélsőséges időjárása, a gyorsan váltakozó hűvös, esős, szeles napok, és azt követő hirtelen felmelegedés a nagy hőingadozás megviselte a halak szervezetét. Mindezt az elhullás mértékének utóbbi napokban tapasztalt csökkenése is alátámasztja.”

Mivel a vizsgálatok jelenleg még folyamatban vannak, azok lezárásáig részletesebb tájékoztatást nem tudtak adni. Ami azonban egész bizonyossággal kijelenthető, a tavaszi halhullás befejeződött. Erről Szári Zsolt is meggyőződött a hétvégén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!