Hírek

2017.07.09. 07:35

Megdőlhet a rekord az idei Balaton átúszáson

Révfülöp-Balatonboglár Reggel kilenc óráig 2500 úszó csobbant a vízbe, hogy legyőzze saját korlátait és a Balatont. A szervezők szerint soha ennyi úszó nem volt még, mint idén.

Tóth B. Zsuzsa

A lehető legideálisabb körülmények között rajtolhatnak ma 12 óráig a 35. Balaton-átúszás résztvevői a révfülöpi kikötőből.

A levegő kellemesen meleg 27 fokos, észak-keleti szellő lengedezik, az ég borult, nem tűz a nap az úszókra. A víz hőmérséklete 25 fok körüli, a reggeli órákban a szél sem zavarja az indulást. A sportpályán már többszázan állnak sorba a nevezéshez, vérnyomás méréshez, majd bemelegítés után nekivágnak az 5,2 kilométeres távnak, hogy a balatonboglári Platán strandon partot érjenek. A vízben idén is ötven méterenként áll több, mint 130 csónak, vitorlás, kishajó, amelyekbe kapaszkodva, vagy akár a fedélzetükön pihenhetnek a fáradt úszók, sőt, vizet és szőlőcukrot is kapnak. Az első úszók már az úszófolyosó felállásakor, reggel hét óra után pár perccel nekivágtak a távnak, volt, aki a kutyájával úszott. Az úszófolyosóban a távokat kilométerenként bóják jelzik és szükség esetén idén is rendelkezésre áll az orvosi segítség hat motorossal, sőt, még három kórházhajó formájában is.

A vízimentők és az 1200 szervező is azon dolgozik, hogy mindenki épségben célba érjen. Hangsúlyozzák a szervezők, hogy ez most nem egy verseny, mindenki a saját tempójában teljesítse a távot, akinek pedig mégsem megy, inkább adja fel, kiviszik a partra. Célba érkezéskor minden teljesítőnek lehetősége van teával frissíteni, továbbá a támogatók ajándékait is megkapják, de a legnagyobb örömet nyilván idén is a „megúsztam" feliratú póló jelenti majd, főként azok számára, akik első ízben győzik le a távot. Az átúszást a bizonytalan időjárás miatt idén legkésőbb 12 órakor lehet megkezdeni.

A szervezők kérik az indulókat, hogy a célba legkésőbb 16 óráig érkezzenek meg, ezért induljanak időben, a lassan úszók ne hagyják az utolsó pillanatra a rajtolást. A fenti időpontok az időjárási helyzet változása következtében módosulhatnak, korábbra kerülhetnek, amiről a hatóságokkal történt egyeztetést követően a rendezőség dönt. Az időtúllépés esetén az indulók a záróhajóra kötelesek felszállni, azt csak a boglári célnál hagyhatják el. Délben kiderül, hogy megdől-e a rekord, eddig a legtöbb úszó 10100 volt, az utóbbi években 7-8000 csobbanó szelte át a tavat.

Frissítés:

Az idei Balaton-átúszásra 8277-en neveztek, az úszók egy része ezekben a percekben még a vízben van. A célban elsőként Juhász Janka chipes karszalagját olvasták le, az ideje 01:04:26 volt. A vízben több ismert arc is felbukkant, így például ott tempózott a mezőnyben Mányoki Attila világhírű óceánúszó is.

A nevezés idén fél egykor zárult, hogy az úszók a késő délutánra előre jelzett zivatarig átérjenek a túlsó partra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!